Ziggo of KPN: welke (internet) provider is voor jou de beste keuze? Het zijn twee van de grootste internetproviders in Nederland. Ziggo is de grootste kabel internet leverancier terwijl KPN de autoriteit op het gebied van telefonie, televisie en internet via de telefoonkabel en Glasvezel is. In dit artikel vergelijken wij Ziggo en KPN. Welke is beter?

Het belangrijkste verschil tussen Ziggo en KPN

Het belangrijkste verschil tussen KPN en Ziggo is het soort verbinding dat gebruikt wordt om internet (en telefonie en tv) te leveren. Ziggo maakt gebruik van de (coax) tv kabel en KPN van de telefonie kabel (koper) of glasvezel.

Inmiddels kun je bij Ziggo of KPN min of meer dezelfde Alles-in-1 Pakketten afsluiten, al gebruiken ze daar verschillende technieken voor. Ziggo is zoals gezegd een kabelaar, terwijl KPN gebruikmaakt van de koperen telefoonkabel of glasvezel voor zowel televisie, telefonie als internet. Beide aanbieders adverteren met een snelle en stabiele internetverbinding, een goede beeldkwaliteit en heldere telefoonverbinding. Helaas blijken deze beloften vaak niet uit te komen.

In dit artikel bespreken wij de punten die je als klant moet meenemen in je overweging om voor KPN of Ziggo te kiezen.

Ziggo of KPN? Denk vooraf goed na over:

 • Welke diensten wil je afnemen? Keuze bestaat uit Internet / TV / Telefonie.
 • Waar woon je (of ga je wonen) en welke aansluitingen zijn er beschikbaar.
 • Heb je reeds een mobiel abonnement bij KPN (of Telfort) of Ziggo: dan krijg je extra’s of korting.
 • Hoe ver woon je van de wijkkast af: dit maakt uit voor de werkelijke snelheid en kwaliteit.
 • Hoe snel internet wil je.
 • Wil je toegang tot speciale TV kanalen.
 • Wat is je budget voor je internet / TV / telefonie aansluiting.

Voordat je een keuze kunt maken uit Ziggo of KPN is het verstandig om voor jezelf vast te stellen welke dienst(en) je wilt afnemen. Je hebt bij de beide providers de keuze uit televisie, telefonie en internet. Net als uit combinaties van die diensten, tot aan een Alles-in-1 Pakket om je nergens meer zorgen over te hoeven maken. KPN maakt daarvoor steeds vaker gebruik van glasvezel naast de oude koperen kabels, terwijl Ziggo vasthoudt aan de COAX (tv) kabel en doorlopend werkt aan de ontwikkeling van dat netwerk.

Televisie, telefonie en internet van Ziggo en KPN

Kiezen uit Ziggo of KPN? Beide providers bieden je de keuze uit een aantal pakketten voor televisie, telefonie en internet. We zetten enkele mogelijkheden voor je op een rij.

Ziggo abonnementen en pakketten

Bij Ziggo kies je binnen de pakketten voor Alles-In-1 of voor Internet & Online TV. In het eerste geval heb je de keuze uit 3 pakketten:

 • Ziggo pakket Start 

  Een prima instappakket met internet, televisie en telefonie. Ziggo garandeert met de Power Promise dat Wifi overal in huis goed werkt. De snelheid van de internetverbinding bij het Start pakket is gelimiteerd op 40mbit/s download en 4mbit/s upload. Verder maak je gebruik van interactieve TV (77 zenders, gratis Ziggo Sport, digitale TV, Online TV met Ziggo GO en ondemand kijken). Vast Bellen kost  €0,11 per minuut. Bekijk Ziggo Alles in 1 Start.

 • Ziggo pakket Complete

  Een pakket met een hogere downloadsnelheid (200 Mbit/s) en uploadsnelheid (20 Mbit/s). Net als het Start Pakket is dit inclusief de Power Promise en met interactieve TV waarbij je ook live-tv kunt pauzeren en de Begin Gemist optie hebt en on demand toegang tot extra films en series. Ook bij dit pakket kost vast bellen €0,11 per minuut. Bekijk Ziggo Play Complete.

 • Ziggo pakket Max

  Dit is het meest uitgebreide alles in 1 pakket van Ziggo. Dit pakket wordt geleverd met razendsnel internet: 400 Mbit/s downloadsnelheid en 40 Mbit/s uploadsnelheid. Interactieve tv met maar liefst 129+ zenders en alle extra’s zoals Movies & Series XL (HBO of Home), Ziggo Sport en Begin Gemist. Vast Bellen kost wederom €0,11 per minuut. Bekijk Ziggo Alles in 1 Max.

Liever zelf samenstellen? Bij Ziggo kun je zelf een pakket samenstellen door de snelheid van je internet te kiezen, aan te geven of je ook vast wilt bellen en een pakket voor interactieve televisie te kiezen. Bovendien zijn er gratis extra’s beschikbaar (zoals zoals dubbele data en gratis tv-pakket naar keuze) indien je een Vodafone Scherp, Start, Smart, Red of Black-abonnement op jouw adres hebt.

KPN internet, televisie en telefonie abonnementen en pakketten

KPN heeft diverse pakketen waar je uit kunt kiezen. Je kiest bij KPN eerst een basispakket, die je vervolgens verder kunt uitbreiden naar jouw eigen wensen. De basis bestaat uit:

 • Internet

  Tot 40 Mbit/s download en 4 Mbit/s upload. Let op: dit pakket bevat geen TV-abonnement.

 • Internet en TV Basis

  Tot 40 Mbit/s download en 4 Mbit/s upload. Met een abonnement voor televisie (70 zenders), waarbij je 1 HD TV-ontvanger krijgt waarmee je door de digitale tv-gids kunt bladeren, gebruik kan maken van Begin & Programma Gemist of uitzendingen Live kunt Pauzeren. Bekijk KPN Internet & TV Basis.

 • Internet en TV

  Sneller internet tot 80 Mbit/s download en 8 Mbit/s upload. Met 2 HD TV-ontvangers en de mogelijkheid om programma’s op te nemen. Bekijk KPN Internet en TV.

 • Internet en TV 4K

  Snelste internet tot 100 Mbit/s download en 10 Mbit/s upload, gecombineerd met 2 4K TV-ontvangers en de mogelijkheid om programma’s op te nemen. Daarnaast is er tevens KPN Veilig inbegrepen. KPN Veilig bevat Veilig Browsen, Finder KPN om je apparaten te localiseren als je ze kwijt bent. Ouderlijk Toezicht voor blokkade van schadelijke websites, geweld, seks en grof taalgebruik. Privacy van apps scanner voor het opsporen van apps die je privacy schaden. Oproepen blokkeren waarmee je zelf bepaalt wie contact met je kan opnemen. Bekijk KPN Internet en TV 4K.

Vervolgens kun je bij KPN het basispakket uitbreiden. Afhankelijk van het gekozen basispakket kun je de internetsnelheid verhogen tot max 100mbit/sec (afhankelijk van je adres), Vast Bellen toevoegen of gebruik maken van een Wifi Versterker of KPN Veilig voor een aantal apparaten.

Tenslotte heb je bij KPN de mogelijkheid om je abonnement te personaliseren. Je kunt Spotify toevoegen, net als zenderpakketten voor je TV-abonnement. Het gaat dan om een Pluspakket, Film1, Fox Sports Eredivisie of een van de andere zenders.

Indien je ook mobiele telefonie van KPN hebt, krijg je in combinatie met het Internet pakket 5 euro korting per maand op mobiele abonnement, 2x zoveel mobiele data en kun je gratis bellen met andere KPN gebruikers op hetzelfde adres.

Internet via glasvezel, de kabel of de telefoonlijn (koper)

Wil je kiezen uit KPN of Ziggo? Houd er dan rekening mee dat de providers beiden een eigen netwerk gebruiken om hun diensten aan te bieden. KPN maakt traditioneel gebruik van ADSL en heeft inmiddels de stap gemaakt naar glasvezel. Het is dan uiteraard van belang dat jouw woning daarop is aangesloten, iets dat je met de Postcode Check van KPN kunt controleren.

Let op: indien er alleen ADSL beschikbaar is, dan moet je goed opletten of je niet te ver van de wijkkast af woont. ADSL staat er namelijk om bekend dat de maximaal haalbare snelheid vaak lager dan de geadverteerde snelheid ligt. (check hier je afstand tot de wijkcentrale en maximaal haalbare internetsnelheid met ADSL)

Ziggo maakt nog geen gebruik van glasvezel, maar werkt in plaats daarvan van de tv-kabel (coax kabel). Daarop zijn bijna alle huishoudens aangesloten, zodat vrijwel iedereen hier gebruik van kan maken. De snelheid van het internet via de kabel is nog veelal gelijk aan die van glasvezel. De maximaal mogelijke internetsnelheid is bij beide providers ruim voldoende. De beeldkwaliteit en ervaringen hoeven daarom niet te lijden onder het gebruikte netwerk van de providers.

Tip: heb je een mobiel abonnement van KPN? Combineer dit met de Alles-In-1 pakketten en profiteer van KPN Compleet voordelen. Heb je een abonnement van Vodafone? Dan kun je bij Ziggo rekenen op gratis extra’s.

KPN of Ziggo: internetsnelheid

Een steeds belangrijker aspect van de keuze tussen de internetproviders is de haalbare internetsnelheid. Wij doen steeds meer via het internet, waaronder TV kijken, YouTube streamen, downloaden en Netflixen. Deze diensten vergen veel internetdata en een goede internetsnelheid is essentieel om zonder haperingen te functioneren.

Hierboven bespraken we al kort de internetsnelheid van de Ziggo en KPN pakketten, maar voor het overzicht zal ik deze naast elkaar zetten:

 

Snelheid Ziggo KPN
10-40Mbit/s Pakket: Start
Download: 40Mbit/s
Upload: 4Mbit/s
Prijs: 47.50€/maand
(eerst 6mnd 34.95€)
Pakket: Internet
Download: 40Mbit/s
Upload: 4Mbit/s
Prijs: 39€/maand
(eerst 6mnd 35€)
44€: 100/10 Mbit/s
 10-40Mbit/s (2)  – Pakket: Internet + TV basis
Download: 40Mbit/s
Upload: 4Mbit/s
Prijs: 49€/maand
(eerst 6mnd 39€)
54€: 100/10 Mbit/s
41-100Mbit/s  geen Pakket: Internet + TV
Download: 80Mbit/s
Upload: 8Mbit/s
Prijs: 59€/maand
(eerst 6mnd 39€)
64 Euro: 100/10mbit /s
100-200mbit Pakket: Complete
Download: 200Mbit/s
Upload: 20Mbit/s
Prijs: 62.50€/maand
(eerst 6mnd 34.95€)
Pakket: Internet + TV 4K
Download: 100Mbit/s
Upload: 10Mbit/s
Prijs 69€/maand
(eerst 6mnd 49€)
200-400mbit/s Pakket: Max
Download: 400Mbit/s
Upload: 40Mbit/s
Prijs: 82.50€/maand
(eerst 6mnd 34.95€)
 Niet mogelijk

Let op: Bij KPN staat er in het groen nog een tweede prijs onder, aangezien je voor 5 euro extra je pakket kunt upgraden naar een internetsnelheid van 100mbit/s download en 10mbit/s upload.

Geadverteerde internetsnelheid vaak niet werkelijke snelheid

De geadverteerde maximale internetsnelheid is vaak niet de werkelijke snelheid die gehaald wordt. De maximale snelheid waar je voor betaalt wordt door de internetprovider zelf gelimiteerd. Je zult in principe dus nooit sneller kunnen downloaden / uploaden dan je abonnement aankan. De werkelijke internetsnelheid die gehaald wordt hangt af van een aantal factoren:

 • Je internetabonnement.
 • De kwaliteit van de verbinding tussen jouw huis en je internetprovider. Dit speelt met name een rol bij de koperen ADSL verbinding. Hoe verder je van de centrale af woont én hoe ouder de koperen bedrading, hoe slechter de verbinding.
 • Hoe druk het netwerk van je internetprovider is: dit was vroeger een prominenter probleem dan tegenwoordig.
 • De kwaliteit van je thuisnetwerk. De meeste problemen komen voort uit slecht WiFi-bereik thuis (o.a. door muren / (koel)kasten en andere WiFi signalen in de buurt) of slechte bekabeling van het thuisnetwerk.
 • Waar de gegevens staan die je op internet opzoekt. Als je bijvoorbeeld een site bezoekt die gehost staat in Amerika, dan zal de verbinding trager zijn dan een site in Nederland.

Tip: kijken of het probleem aan je internetprovider ligt: Sluit je laptop of computer via een (vaak meegeleverde) netwerkkabel direct aan op het modem of de router die je van je internetprovider hebt gekregen en doe een speedtest op Speedtest.net

Ziggo versus KPN in de praktijk

Sprekende uit veel ervaring met het oplossen van internetproblemen bij consumenten is onderstaande onze persoonlijke ervaring.

Indien je een keuze kunt maken uit Ziggo via de COAX kabel of KPN via ADSL, dan is meestal Ziggo de stabielere en snellere internetprovider. Afhankelijk van je persoonlijke aanvullende wensen (denk aan welke TV zenders en eventuele extra’s vanwege je mobiele telefonie abonnement) kan de keuze alsnog op KPN vallen. Als je je buren een beetje kent loont het zeker om even aan te bellen of zij ADSL van KPN hebben of Internet via Ziggo en wat hun ervaring hiermee is.

De keuze tussen Glasvezel of COAX / ADSL is puur op basis van de internetstabiliteit en snelheid makkelijk: kies voor glasvezel. Glasvezel biedt meestal een stabiele verbinding met niet alleen hoge downloadsnelheden (tot 500Mbits/), maar ook vergelijkbare uploadsnelheden (tot 500Mbit/s).

Indien er glasvezel beschikbaar is (inmiddels voor ongeveer 2 miljoen huishoudens), dan krijg je bij een abonnement bij KPN automatisch internet via glasvezel. Als je gebruik wil maken van de extra snelheid die glasvezel kan bieden dan moet je wel bijbetalen. Veel mensen vinden dit dan wel weer de moeite waard.

KPN en Ziggo: verschil in tv-zender aanbod

Dit artikel richt zich met name op de internetmogelijkheden bij KPN en Ziggo, maar voor veel mensen is het TV-aanbod ook erg belangrijk.

Het zenderaanbod van beide aanbieders is voor wat betreft de bekendste en belangrijkste zenders vrijwel gelijk. De verschillen moet je met name zoeken in het aanbod van HD of zelfs 4K (Ultra HD) en de thema-zenders.

Zenderaanbod KPN

Op dit moment biedt KPN regionale omroepen, Al Jazeera, TV5 Monde en BBC World News in HD aan, terwijl Ziggo deze nog in SD kwaliteit aanbiedt. De verwachting is dat KPN deze zomer (2018) het WK voetbal in Ultra HD gaat uitzenden, net als VRT in België.

Zenderaanbod Ziggo

KPN richt zicht met name op meer HD-aanbod van internationale (nieuws)zenders. Ziggo richt zich op het gebied van HD aanbod juist meer op Nederlandse themakanalen. Recent werden RTL Crime HD, RTL Lounge HD, RTL Telekids HD en OUT TV HD toegevoegd aan het zenderpakket van Ziggo, net als de twee belangrijkste Duitse zenders ARD en ZDF. Het aanbod van onder meer muziekzenders is groter bij Ziggo dan bij KPN. Overall is het zenderaanbod van Ziggo groter dan dat van KPN. En dat geldt ook voor het aanbod in HD.

In het aanbod van 4K (Ultra HD) loopt Ziggo wel duidelijk achter. Ziggo biedt namelijk nog geen enkele zender in 4K aan. Het komende Formule 1-raceseizoen lijkt daarvoor een mooie optie aangezien Ziggo via Ziggo Sport de uitzendrechten van deze super populaire racecompetitie bezit.

Conclusie KPN of Ziggo?

Concluderend kun je dus zeggen dat de keuze tussen KPN of Ziggo afhankelijk is van je eigen wensen en mogelijkheden. Het is belangrijk om te letten op de mogelijkheden op jouw adres: Is er glasvezel mogelijk? Hoe ver ben je van de wijkkast als je ADSL van KPN overweegt of kun je toch beter voor de stabiele COAX verbinding van Ziggo kiezen? Ook moet je kijken welke zenders je belangrijk vindt en of Ziggo of KPN deze zenders ook aanbiedt. Daarnaast kan je keuze beïnvloed worden door je huidige mobiele telefonie abonnement. Dit kan immers voor leuke extra’s zorgen.

Zelf gebruik ik momenteel  Ziggo, maar als hier Glasvezel beschikbaar komt moet ook ik de verschillende mogelijkheden opnieuw afwegen.

Zelf je pakket samenstellen bij Ziggo

of

KPN alles in 1 uitproberen