Waarom zou je een VPN willen gebruiken

In mijn vorige artikel gaf ik aan dat je door middel van een VPN een website kan laten geloven dat je in een ander land bent, dan dat je werkelijk bent, waardoor je allerlei websites en (voetbal) streams, die normaal gesproken niet in je land beschikbaar zijn, wel kunt bekijken. In dit artikel leg ik uit wat de voordelen en nadelen van een VPN zijn.

Welke VPNs raad ik aan?

Bij de keuze voor een goede VPN heb ik rekening gehouden met 3 punten:

– Betaalbaarheid. Beste prijs-kwaliteit verhouding.
– Snelle servers. Snelheid is op internet erg van belang. Trage VPN servers vermijd ik
– Locatie servers. Servers in handige landen waardoor zoveel mogelijk extra content beschikbaar wordt
– Veiligheid. VPN dient rekening te houden met privacy. Goede encryptie, geen logs en zoveel mogelijk privacy!

De voordelen van een VPN

Afbeeldingen met de voornaamste redenen om een VPN te gebruiken

 

1. Volledige toegangt tot wk streams, champions league streams, Netflix HULU, Pandora Content van buiten het land waar dit voor bedoeld is

Vanwege copyright afspraken zijn WK streams, Champions league streams, Netflix, HULU, VEVO etc alleen beschikbaar in een bepaald land (bijvoorbeeld Nederland of USA). De streams en shows zijn geblokkeerd voor gebruikers buiten deze landen. Deze geographische regels worden op basis van IP-adres (uniek adres van een internet-aansluiting) gergeld. Door een VPN te gebruiken lijkt het alsof jouw computer zich bevindt in een ander land (het land waar de server staat van de VPN aanbieder). Hierdoor kun je content die alleen voor dat land bedoeld is toch zien.

2. Veilgheid. Sterke encryptie

Veel mensen weten dit niet, maar de publieke / openbare en grote netwerken zoals op school, universiteit, restaurants, vliegvelden etc zijn totaal niet veilig. Er wordt geen gebruik gemaakt van encryptie en met simpele software is al je dataverkeer (dus ook creditcard en bankgegevens) af te luisteren (ja, dat weet ik uit de praktijk!) Een VPN verbinding left een volledig zwaar versleutelde verbinding aan, waardoor deze gevaren weg zijn. Alleen hierdoor is een VPN al onmisbaar voor iedereen die wel eens buitenshuis zijn laptop gebruikt.

3. Privacy

Een VPN maakt het loggen van wat je doet een stuk moeilijker voor je werkgever, de overheid, google, facebook, maar vooral ook hackers! Door de dubbele encryptie en het verbergen van je locatie (men denkt immers dat je PC zich ergens anders bevindt) gaat je privacy met sprongen vooruit!

4. Internet restricties in een land, op het werk of school omzeilen

Net zoals op veel werkplekken en scholen ‘Acceptable Use policies’ je worden opgelegd gebeurd dit helaas ook in sommige landen. Niet alleen worden er restricties opgelegd, maar ook wordt er vaak (ook in Nederland!) vastgelegd wat jij op internet uitvoert. Als je je op zo een locatie met restricties bevindt maakt het verbinden met een VPN server dat je je buiten deze censuur kan gaan begeven en het internet normaal en vrij kan ervaren. Als je voor een goede aanbieder gaat dan zal je internet in veel gevallen nog sneller worden ook. Overigens helpt een VPN ook als je verbannen bent van een site of spel…

5. Illegaal downloaden zonder bang te zijn gepakt te worden

Helaas helaas, maar ook in Nederland is het downloadverbod een feit. Uploaden was al langer strafbaar. Om toch zonder angst te kunnen downloaden / uploaden kun je dit het beste doen via een VPN. zoals gezegd versleuteld deze al het internet verkeer en kan men dus niet meer zien wat voor data (downloads) je opvraagt of upload.

De nadelen van een VPN

Trager internet

Een vpn kan in theorie je internetverbinding trager maken. Hier spelen 2 problemen een rol:
1. de snelheid tussen jou en de VPN server. Daarom is het van belang altijd een VPN aanbieder te kiezen met snelle internetverbindingen
2. aangezien alle data versleuteld wordt kan het versleutelen een vertragende factor zijn. Dit speelt met name bij oude computers als ze veel data moeten versleutelen / ontcijferen (downloaden).

Aan de andere kant kan een VPN je internet ook juist sneller maken. Doordat VPN aanbieders vaak razendsnelle servers en verbindingen hebben kunnen ze juist versnellend werken! De door mij aangeraadde VPN aanbieders beschikken over deze snelle servers en verbindingen

VPN diesnten kosten geld

Helaas helaas maar een goed VPN abonnement kost geld. Gelukkig is dat inmiddels nier meer dan 4-10 euro per maand voor erg goede abonnementen. Vanwege bovenstaande redenen zeker het geld waard!

Mijn advies: Doen

 

 

 

 

 

Zie ook: VPN informatie

3 Comments

 1. vraagje de vpn geld dat voor al mijn computers in huis of moet ik elke computer aanmelden en betalen ??

  • Justin

   11/07/2016 at 15:40

   Ligt eraan.
   Als je al je apparaten thuis via de VPN wil laten lopen kun je beste je router zo instellen dat al het verkeer van de router via de VPN loopt.

 2. vvanasperen

  08/09/2016 at 17:39

  Ken je AirVPN ook? Goede kwaliteit, de snelheid is echt meer dan prima en het beste van alles: er is geen logging van je internetgebruik, geen limiet op traffic én support voor p2p. Ik ben er dan ook erg blij mee en met 5 euro in de maand is het inderdaad ook helemaal niet meer zo duur. Welke VPS gebruik je zelf, als ik vragen mag?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Gax.nl Weblog

Theme by Anders NorénUp ↑