Oplossing: Epson printer print zwart of kleur niet

incomplete-zRecent liep ik tegen het probleem aan dat mijn vrij nieuwe Epson (workforce) printer geen zwart meer printte. Diverse malen liet ik de Epson printer de inktkoppen reinigen, helaas zonder enig resultaat. Na wat speur en testwerk vond ik de oplossing voor dit probleem. 

Epson maakt sinds een aantal jaar gebruik van een nieuw soort inkoppen. Deze inktkoppen hebben het voordeel dat de inkt scherper op het papier komt en de prints daardoor dus “mooier” uitkomen.
Het nadeel van dit soort printkoppen komt voort uit het feit dat ze snel “verstopt raken”. Indien je de printer enige tijd (enkele weken vaak) ongebruikt laat, dan kan de inkt die langzaam in de printkoppen sijpelt gaat opdrogen waardoor de printkoppen verstopt raken.

Normaal gesproken dient hiervoor de inktkopreinig functie, een functie standaard ingebouwd in elke (nieuwere) printer. Helaas blijkt deze bij Epson vaak niet of onvoldoende te werken. De volgende oplossing werkte bij mij:

Epson printer repareren

  1. Laat het printkop reinigingsprogramma een aantal keer lopen (3-4x)
  2. Stel op de printer (en op de computer) in dat je gebruik gaat maken van glossy foto papier en je op de hoogste kwaliteit wil printen. Hierdoor gaat de printer veel meer inkt gebruiken. Je zult zien dat de inkt dan (soms nog steeds onvolledig) door komt. Maakt ongeveer 10 printjes op deze manier waarbij de kleur (of zwart) die niet goed werkt veel voorkomt.
  3. Draai het reinigingsprogramma voor de printerkoppen weer 4x
  4. Laat de printer 6 uur uit staan (niet op stand-by maar uit, trek eventueel de stroomstekker eruit)
  5. Draai het reinigingsprogramma weer 4x
  6. In de meeste gevallen moet de printer het nu weer doen.

 

Voorkomen dat de printerkoppen verstopt raken?

Om te voorkomen dat de printerkoppen verstopt raken moet je in ieder geval 1x per week een printje maken waarin zwart en de verschillende kleuren voorkomen. Dit kun je bijvoorbeel doen door een testpagina voor de uitlijning af te laten drukken.

Daarnaast moet je zorgen dat er nooit een volledig lege (of zelf geen) cartridge in de printer zit.

Ten derde is het goed om de printer uit te zetten als je klaar bent, dan gaan veel printers namelijk een korts reinigingsprogramma in gang zetten.

Let op: ook steeds meer andere printerermerken gaan van deze printkoppen gebruik maken. Dit probleem kan dus ook bij andere printers voorkomen (brother, HP, canon etc)

1 Comment

  1. Dank je wel voor deze geweldige tip!! Na 3 weken kan ik weer normaal printen :)

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

© 2017 Gax.nl Weblog

Theme by Justin Wong ChungUp ↑