Oplossing: Epson printer print zwart of kleur niet

incomplete-zRecent liep ik tegen het probleem aan dat mijn vrij nieuwe Epson (workforce) printer geen zwart meer printte. Diverse malen liet ik de Epson printer de inktkoppen reinigen, helaas zonder enig resultaat. Na wat speur en testwerk vond ik de oplossing voor dit probleem. 

Epson maakt sinds een aantal jaar gebruik van een nieuw soort inkoppen. Deze inktkoppen hebben het voordeel dat de inkt scherper op het papier komt en de prints daardoor dus “mooier” uitkomen.
Het nadeel van dit soort printkoppen komt voort uit het feit dat ze snel “verstopt raken”. Indien je de printer enige tijd (enkele weken vaak) ongebruikt laat, dan kan de inkt die langzaam in de printkoppen sijpelt gaat opdrogen waardoor de printkoppen verstopt raken.

Normaal gesproken dient hiervoor de inktkopreinig functie, een functie standaard ingebouwd in elke (nieuwere) printer. Helaas blijkt deze bij Epson vaak niet of onvoldoende te werken. De volgende oplossing werkte bij mij:

Epson printer repareren

 1. Laat het printkop reinigingsprogramma een aantal keer lopen (3-4x)
 2. Stel op de printer (en op de computer) in dat je gebruik gaat maken van glossy foto papier en je op de hoogste kwaliteit wil printen. Hierdoor gaat de printer veel meer inkt gebruiken. Je zult zien dat de inkt dan (soms nog steeds onvolledig) door komt. Maakt ongeveer 10 printjes op deze manier waarbij de kleur (of zwart) die niet goed werkt veel voorkomt.
 3. Draai het reinigingsprogramma voor de printerkoppen weer 4x
 4. Laat de printer 6 uur uit staan (niet op stand-by maar uit, trek eventueel de stroomstekker eruit)
 5. Draai het reinigingsprogramma weer 4x
 6. In de meeste gevallen moet de printer het nu weer doen.

 

Voorkomen dat de printerkoppen verstopt raken?

Om te voorkomen dat de printerkoppen verstopt raken moet je in ieder geval 1x per week een printje maken waarin zwart en de verschillende kleuren voorkomen. Dit kun je bijvoorbeel doen door een testpagina voor de uitlijning af te laten drukken.

Daarnaast moet je zorgen dat er nooit een volledig lege (of zelf geen) cartridge in de printer zit.

Ten derde is het goed om de printer uit te zetten als je klaar bent, dan gaan veel printers namelijk een kort reinigingsprogramma in gang zetten.

Let op: ook steeds meer andere printerermerken gaan van deze printkoppen gebruik maken. Dit probleem kan dus ook bij andere printers voorkomen (brother, HP, canon etc)

45 Comments

 1. Dank je wel voor deze geweldige tip!! Na 3 weken kan ik weer normaal printen :)

 2. Ik zie helaas nergens waar ik voor foto papier kan kiezen…

 3. Ton Borchert

  23/10/2017 at 15:46

  Hallo Justin,
  Ik sluit me graag bij Monique aan. Je tip is een schot in de roos en werkt uitstekend!
  Ik had de printer een weekje niet gebruikt en printte op het laatst met 2 nagenoeg lege cartridges. Toen ik weer iets moest uitprinten kreeg ik alleen blanke pagina’s. Toen de bijna lege cartridges vervangen, maar dat hielp niet. Ik bleef lege pagina’s houden
  Stuitte via internet op jouw tip. Deze toegepast en de printer werkt nu weer uitstekend. Nogmaals hartelijk dank.
  Ton

 4. Gerben Hop

  25/10/2017 at 09:56

  Thx man!!!! Geweldig. Had er al van alles aan gedaan, nieuwe cartridge gekocht enzo!Kan het zijn dat na deze transitie de toonders bijna leeg zijn? Ik krijg steeds meldingen dat ik moet wisselen.

 5. Ik was super hoopvol maar in dit geval pakt de printer wel de andere kleuren maar niet de kleuren die niet werken. Bijvoorbeeld geel plaatje werd steeds afgedrukt in roze. Zelfs na 10 keer printen geen geel of blauw helaas…

 6. Bij mij was stug volhouden met het reinigen van de printerkoppen voldoende (keer of 5).
  Bedankt voor de tip – ik had mijn printer al min of meer opgegeven. Het blijft voor mij altijd een drama. Ik print heel weinig maar als je je printer dan een keer nodig hebt… zucht.

 7. Helaas heeft bij mij deze actie niet geholpen. Ik heb dit enkele keren herhaald maar het lukt niet om een letter op papier te krijgen.
  Wie heeft nog een andere optie voor me?

 8. Dank voor de tip.
  Helaas in mijn geval gaat ie niet op … een test pagina komt er nl. prima uit en vanaf een andere PC wordt ook prima afgedrukt. Echter vanaf mijn Windows 10 (64bits) Pro PC wil geen enkel document (behalve dan de test pagina of de printer controle sheets) afgedrukt worden. De print kopt beweegt netjes en als je het papier uit de printer pakt …heb je een blanco vel in je handen.
  Misschien heeft iemand nog een tip voor (tegen) blanco pagina’s??
  Dank
  WimK

 9. Gooi hem t raam uit. Heb hetzelfde probleem. Air-print doet het ook niet.
  Kost aardig wat cartridges fijn voor Epson maar niet voor mijn portemonnaie. Ik koop NOOIT meer een Epson. Met HP( heb er meerden) heb je deze problemen niet. Jammer

 10. Henk van Veelen

  16/05/2018 at 17:24

  Bedankt voor de tip. Ik heb ook dit probleem, nadat ik twee weken niet geprint heb. Belachelijk eigenlijk dit probleem, en zeker voor een behoorlijk dure printer als de Epson XP-760.
  En dat de oplossing (als je geluk hebt) dan is om een hoop peperdure inkt te gaan verknoeien.

 11. Dank je wel voor deze fantastische tip! En jawel, heel erg bedankt zelfs! Jij steekt er ook je tijd in om dit allemaal uit te proberen en dan nog te delen met iedereen.

 12. Ronaldo Geven

  12/07/2018 at 11:31

  Goede dag,

  Ik heb de volgende vraag: Ik heb een Epson ET 2550 . Ik heb nu 1x de zwarte inkt bijgevuld echter als ik iets uitprint blijft hij in mijn computer aangeven dat de zwarte inkt bijna op is! Kan ik dit resetten, en hoe??

 13. Geachte L,S,
  Geweldig blij met deze oplossing buitengewoon goed!!
  Een kennis en goed op de hoogte van computers en printer is een dag bezig geweest van alles geprobeerd maar geen resultaat .
  Nu was ikzelf 5minuten bezig met de aangereikte link en bingo meteen raak mijn printer print ook weer zwaar wit!
  Met vriendelijke groeten P.E.Nap.

 14. Verbluffend, het werkt!
  Ik had er aanvankelijk niet zo’n vertrouwen in omdat ik halverwege de rit nog geen zwart voor de ogen zag. Maar na al je aanbevelingen te hebben opgevolgd mag het resultaat er zijn.
  Hartelijk dank, je hebt me fantastisch geholpen.

 15. klaas van nes

  15/11/2018 at 13:42

  Epson XP-345 print alleen maar volledig blauwe pagina’s

 16. 100%
  Hartelijk dank.
  Laat het printkop reinigingsprogramma een aantal keer lopen.
  Stel op de printer (en op de computer) in dat je gebruik gaat maken van glossy foto papier en je op de hoogste kwaliteit wil printen.
  1x printen was voldoende.

  Werkt weer prima.

 17. Hildegarde

  15/12/2018 at 10:59

  Dank zij jouw tip komt dat hier stilaan in orde.
  Super bedankt!

 18. geweldig in 10 min opgelost super tips nogmaals bedankt

 19. Yes! Dank! Ik was al bijna aan het huilen na het open van nieuwe inkt en nogsteeds geen briefje te kunnen printen. Mega fijn, thanks voor de tip!

 20. Dank je, voor het eerst sinds lange tijd krijg ik te zien wat ik wil printen. Meteen de eerste keer al nadat ik aangegeven had glossy papier te gebruiken. Dit heeft me al verschillende uren en heel veel ergernis gekost, en ik hoop dat het nu over is.
  Dank voor de tip.

 21. Mijn EPSON L355 printte niet meer in het zwart (eigenlijk: zeer vaag), ook nadat de inkttank was bijgevuld.
  Alles is in orde gekomen met behulp van de informatie in dit artikel.
  Reinigingsprogramma 3x laten lopen, 1x inkt spoelen extra, enkele keren een testpagina afgedrukt. Voorlopig ook ingesteld om te printen met hoge kwaliteit, papiertype=Glossy.
  Alles is terug te vinden bij printers en scanners -> uw printer (EPSON L355 Series) -> Beheren -> Voorkeurinstellingen voor afdrukken -> Hoofdgroep

  Met dank aan de auteur.

 22. Je zou toch verwachten dat deze oplossing van de fabrikant komt? Ik ben in ieder geval blij met het advies, mijn printer van Epson werkt weer naar behoren.

  Nogmaals Dank!

  Groet,
  Franklin

 23. Femke Schuurman-Meeusen

  21/03/2019 at 13:25

  Bedankt Voor de tip! Bij mij kwam er geen zwarte inkt meer uit (ook afgedrukt met nagenoeg lege cartridge) had al meerdere keren de koppen laten reinigen maar nadat ik hem heb omgezet naar glossy en hoog lukt het nu wel! Super fijn had de hoop al bijna opgegeven.

 24. Super tip!
  Dank je wel voor het online plaatsen hiervan!

 25. Hi Justin, briljante tip dit ! Het werkt super. Dank je wel
  Groet! Ellen

 26. Beste, begrijp ik het goed? O0k als er niets meer te zien is na het printen zou deze actie helpen?
  Wat print je dan? De startpagina of een foto?
  Dank u

 27. Frank Sterkens

  24/05/2019 at 10:19

  Ik kwam te laat deze info tegen.
  Het printen op gewoon papier en in de computer aangeven dat het Glossy Photo Paper is werkt super.
  Printen zijn nog nooit zo schitterend geweest!!!

  Zéér dankbaar voor deze informatie!

 28. veerle jansen

  30/05/2019 at 23:57

  wow zeg !!! vreesde het ergste !! nu kan de schoolopdracht toch nog in gang gezet worden !!

 29. Isa Folkertsma

  12/06/2019 at 14:20

  Geweldig! Het werkt! (Epson ET-2650). Wat fijn dat je dit hebt uitgewerkt en gedeeld. Bedankt.

 30. Dankjewel bij mij is het ook gelukt heel belangrijk type fotopapier en hoog kwaliteit hierdoor werd het goed uitgeprint en alles zichtbaar. Uiteraard meerdere malen koppen gereinigd. Thx ;-)

 31. Geweldige tip! Dank je wel! Ik stond op het punt om mijn printer uit het raam te gooien. Acht maanden ben ik bezig geweest om het probleem op te lossen. Reinigingscartridges gebruikt. Printerkop met pure alcohol behandeld. Niets hielp. Omdat ik cartridges van het huismerk van een leverancier had gebruikt, kon ik ook geen garantie claimen. Maar het probleem is nu opgelost. Ik moest de truc wel drie keer (!) uitvoeren voor dat alle kleuren het weer deden. Maar ik ben er erg blij mee.

 32. Ria Stockaer

  23/09/2019 at 14:08

  bedankt voor deze geweldige tip. Na wekenlang knoeien kan ik terug printen. Suuuuuper bedankt!

 33. Ook hier succesvol, na een week rotzooien.

  Mogelijk is alleen de “glossy” instelling al voldoende?

  Printer: Epson workforce WF-7720

  Probleem: Printer had maar 4 dagen niet geprint -> geen zwart meer (niet originele inkt)
  Uitgevoerd:
  Diverse malen printkop reiniging. Lukte niet, week niets meer gedaan.
  Nu vanochtend 1* reinigen, na het lezen van dit bericht nog 1* reinigen en daarna instelling naar Hoogglans -> succesvol
  (Overigens wel weer originele inktcartridge besteld en erin gedaan)

  Nu instellingen terug gezet naar “normaal” papier, resultaat: Doet het weer!

  Erg blij mee, printer net een half jaar in bezit en was er erg tevreden over na inktslurpende HP’s. Maar als daar de inkt niet meer printte dan trok ik de cardridge eruit, vochtig doekje eroverheen en het printte weer. Dat werkt helaas dus niet bij deze printer.

  Bedankt voor de tip(s)!

 34. Bovenstaande hielp niet bij mijn xp342
  Heb cartridges verwijderd ,onderin zie je 4 tuitjes
  Heb daar passend slangetje op gedaan en met busje perslucht van de action door geblazen
  Ding doet weer prima nu

 35. Frank Wouters

  14/01/2020 at 22:54

  Idd, werkt al snel, epson ET2600 doet weer wat ie moet doen. Dank voor de tip.
  Grt Frank

 36. Een briljante Tip!! Dank, ik wilde hem al weg doen.

 37. 1ste keer niet gelukt. Maar zwart vervangen ongeacht dat die nog niet leeg was en niet opgedroogd. Daarna het proces herhaalt zoals hierboven geschreven staat en het doet het weer en op de normale kwaliteit en papier

 38. Hi,
  Had ook problemen met printen (Epson ET-2650) en BCC was zo klantgericht om dit te verhelpen door idd het reiningingsprogramma meerdere malen te herhalen Om het in de toekomst te verhelpen werd er gezegd om de printer op stand-by te laten staan, zodat de printkoppen automatisch gereinigd worden als het nodig is. Maar jij adviseert uitzetten… of is dat voor een ander printer type?

 39. Ik heb een Epson Workforce WF-100W (draagbare printer) die prima werkt, behalve als ik een document wil afdrukken dat ik gescand heb met een Epson Perfection V39 draagbare scanner, dan drukt hij het document in NEGATIEF af (volledig zwarte achtergrond met witte letters). Iemand enig idee hoe dat komt, en wat ik er aan kan doen. Afgedrukt op andere printers (Brother en HP) is er helemaal geen probleem ?!

 40. Super fijn, dit helpt!

 41. SUPER!! Wat ben ik blij met deze tip. 4 x reinigingsprogramma, bij eerste keer op ‘glossy’ meteen al weer de blauwe kleur die ik niet meer uit de printer kreeg. Hartelijk dank, mijn Epson ET-2550 doet weer wat ik wil.

 42. Dankjewel voor de tip! Printer doet het eindelijk weer! Mijn printer Epson ET-2650 printte ook alleen nog maar zwart en soms met strepen er doorheen. De kop meerdere malen gereinigd en daarna een kleuren foto op maximale kwaliteit geprint. En daarna deden alle kleuren het weer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Gax.nl Weblog

Theme by Anders NorénUp ↑