Juiste Drivers voor je videokaart vinden en installeren en updaten

Elke dag komen duizenden mensen hetzelfde probleem weer tegen, een net geïnstalleerd spel doet het niet.
Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben, maar erg vaak ligt het probleem bij de videokaart.
In de meeste gevallen is de videokaart niet goed geïnstalleerd of moeten de zogenaamde drivers (besturingsbestanden voor de videokaart) vernieuwd worden.

In dit artikel zal ik duidelijk uitleggen hoe je erachter komt welke videokaart je hebt en waar je de nieuwste drivers kunt vinden. In het stappenplan zal ik ook aangeven hoe je ze installeert.

veel voorkomende error “GLW_StartOpenGL() – could not load OpenGL subsystem”

Kortgezegd zal het stappenplan uit drie onderdelen bestaan:

1. Bepalen wat het merk en type videokaart in uw computer is
2. zoeken naar de nieuwste drivers voor uw videokaart
3. het installeren van de nieuwste drivers.

Merk en type van uw videokaart vinden:

Dit kan op verschillende manieren. Als het om een laptop gaat (waar U geen nieuwe videokaart in hebt laten zetten), dan kunt U door simpelweg op het merk en type laptop te zoeken op google uitvinden welk type videokaart er in uw laptop zit.

In windows zijn er twee goede manieren op het type videokaart te vinden:

 1. Via de DXDIAG methode:
  • Klik op start (linksonder in uw scherm), vervolgens op uitvoeren (‘run’ in het engels). Nu opent er een schermpje. Hierin typt U ‘DXDIAG‘ (zonder aanhalingstekens) en vervolgend klikt U op ok. Als er in uw startmenu geen uitvoeren / run optie is kunt U dit schermpje ook krijgen door de windowstoets ingedrukt te houden en op r te drukken.
  • Vervolgens gaat u naar het beeldscherm onderdeel en noteert U wat er achter Chipset staat.

 2. Via de hardware beheer methode:Mocht bovenstaande methode om de een of andere reden niet zijn gelukt, dan kunt U het type videoakart nog op een andere manier achterhalen, namelijk via apparaaatbeheer.
 • klik met uw rechtermuis op Deze computer (staat vaak in het startmenu of op het bureaublad).
 • Vervolgens kiest U beheren
 • hierna gaat U naar apparaatbeheer welke U in het linkermenu kunt vinden
 • vervolgens dubbelklikt U beeldschermadapters
 • noteer wat er nu komt te staan.

U heeft nu uw merk en type videokaart (chip) gevonden. In de volgende stap gaan we hiermee aan de slag om de juiste drivers te downloaden voor uw systeem.

2. Het vinden en downloaden van de juiste driver voor uw videokaart:

Hiervoor moeten we twee dingen weten.

 1. Welk besturingssysteem U gebruikt
 2. Welke videokaart er in uw PC / laptop zit

Punt 2 (welke videokaart er in uw PC zit) hebben we al, punt 1 (welk besturingssysteem uw PC gebruikt) is gemakkelijk te vinden. Dit kun je vinden door met de rechtermuisknop op uw deze computer te drukken en vervolgens eigenschappen te kiezen. Onder het kopje windows versie staat de versie van uw besturingssysteem.
Naast de versie van windows (95, 98, 2000, xp, vista of 7) is het belangrijk om te kijken of U een 32 bits of 64 bits besturingssysteem heeft. In het geval van 64 bits zal dit er bij staan (32 ook vaak). Staat er niks over 32 of 64 bij ga er dan vanuit dat u gebruik  maakt van een 32 bits besturingssysteem.

Met de gevonden informatie gaan we op zoek naar de videokaart driver.

U heeft het merk en typenummer van uw videokaart onder kopje 1 genoteerd.
Het eerste woord geeft (bijna altijd) de fabrikant van de videokaart(chipset) aan.

Nu ga je naar de site van de fabrikant van de videokaart. Hier zoek je de driver van je videokaart voor jouw besturingssysteem.
Hieronder een kort lijstje van de meest voorkomende fabrikanten. Staat die van jouw er niet tussen? Google helpt je dan verder:

Kun je je drivers nog steeds niet vinden? Zoek dan op google naar ” Naam + drivers ”, dus bijvoorbeeld ” NVIDIA GeForce 8600m gt drivers ”. Maar let op, de eerste resultaten op google hoeven niet meteen de goede te zijn. Goed lezen dus.

3. Het installeren van de videokaart driver(s):

Nu je de nieuwste videokaart drivers voor je videokaart hebt gedownload is het tijd om ze te installeren. Voordat we ze daadwerkelijk gaan installeren moeten we de oude videokaart drivers eerst van je computer af gooien.

Dit gaat als volgt:

 • klik met uw rechtermuis op Deze computer (staat vaak in het startmenu of op het bureaublad).
 • Vervolgens kiest U beheren
 • hierna gaat U naar apparaatbeheer welke U in het linkermenu kunt vinden
 • vervolgens dubbelklikt U beeldschermadapters
 • nu klinkt U met uw rechtermuisknop op de videokaart en kiest U installatie ongedaan maken en doorloopt U het scherm wat er nu komt.

Nu zijn de oude drivers van uw computer gegooid. U dient nu uw computer te herstarten.

Nadat U uw computer opnieuw opgestart heeft gaat U naar de gedownloade drivers toe. Meestal zullen deze in een zip of rar bestand ingepakt zijn. Dez kunt U dan uitpakken met winrar. Vervolgens voert U de .exe uit (meestal setup.exe) en wordt uw videokaart opnieuw geinstalleerd.
Als u geen .exe kunt vinden dan kunt U uw nieuwe drivers op een andere manier installeren.

 • klik met uw rechtermuis op Deze computer (staat vaak in het startmenu of op het bureaublad).
 • Vervolgens kiest U beheren
 • hierna gaat U naar apparaatbeheer welke U in het linkermenu kunt vinden
 • vervolgens kijkt U bij overige-apparaten naar de apparaten waar een geel uitroeptekentje voor staat. U klikt met uw rechtermuisknop hierop en kiest stuurprogramma’s bijwerken.  Vervolgens kiest U de optie dat U op de computer wilt zoeken naar stuurprogramma’s en selecteert U de map waarin uw gedownloade en (met winrar) uitgepakte drivers staan.

Als U dit stappenplan heeft doorlopen zijn uw videokaartdrivers weer up-to-date! succes!

12 Comments

 1. Ik heb
  1.Via de DXDIAG methode:
  ◦Klik op start (linksonder in uw scherm), vervolgens op uitvoeren (‘run’ in het engels). Nu opent er een schermpje. Hierin typt U ‘DXDIAG‘ (zonder aanhalingstekens) en vervolgend klikt U op ok. Als er in uw startmenu geen uitvoeren / run optie is kunt U dit schermpje ook krijgen door de windowstoets ingedrukt te houden en op r te drukken.
  ◦Vervolgens gaat u naar het beeldscherm onderdeel en noteert U wat er achter Chipset staat.

  2.Via de hardware beheer methode:Mocht bovenstaande methode om de een of andere reden niet zijn gelukt, dan kunt U het type videoakart nog op een andere manier achterhalen, namelijk via apparaaatbeheer.
  •klik met uw rechtermuis op Deze computer (staat vaak in het startmenu of op het bureaublad).
  •Vervolgens kiest U beheren
  •hierna gaat U naar apparaatbeheer welke U in het linkermenu kunt vinden
  •vervolgens dubbelklikt U beeldschermadapters
  •noteer wat er nu komt te staan.
  dat allemaal gedaan. maar bij de eerste stond er niks achter chipset. en bij de tweede stond er geen beeldschermadapters

 2. Help ,ik heb mijn videokaart: intel HD graphics (core i5) de installatie ongedaan gemaakt. Ik heb weer de driver gedownload maar hij wil hem niet installeren. Ook is het groepje beeldschermadapters helemaal weg uit het apparaatbeheer. Kan iemand mij helpen?!

 3. kan je ook een andere soort driver in je computer zetten dan je video kaart zelf?

 4. Mooi ik ga het nu uitproberen, maar wel ff downloaden.
  En klik op mijn naam om naar mijn site te gaan.

 5. Thomas van den Bergh

  04/10/2012 at 12:17

  laatst is mijn computer compleet gecrashed en doet mijn game het niet meer waarbij deze error zich voordoet.

  “GLW_StartOpenGL() – could not load OpenGL subsystem”

  ik heb de drivers opnieuw geinstalleerd maar ik krijg nog steeds de zelfde error als ik mijn game opstart. kun je me alsjeblieft helpen via teamviewer 7 of een ander soort progamma?

 6. Dank voor je uitleg voor leken :)

  Ik loop vast bij het allerlaatste gedeelte. Ik zit bij apparaatbeheer, overige apparaten en krijg de ethernet controller, PCI-apparaat en SM-buscontroller niet bijgewerkt. Ik klik op bijwerken, selecteer de map (bij mij is dat C:\Program Files (x86)\Driver-Soft\DriverSleuth), vink incl. onderliggende mappen aan en krijg een melding dat het niet kan worden geïnstalleerd.

  Ik heb ook al geprobeerd ‘Kiezen uit een lijst apparaatstuurprogramma’s op mijn computer’, selecteer beeldschermadapters, selecteer Intel Corporation (mijn videokaart is een Intel) en krijg dan rechts 15 verschillende modellen. Ik weet niet welke ik moet kiezen en bij allemaal geeft ie een waarschuwing dat de computer mogelijk instabiel wordt of de hardware niet meer werkt omdat Windows niet kan controleren of het stuurprogramma compatibel is met de hardware.

  Nu wil ik wel een gokje wagen maar 1 uit de 15 met het risico dat niks meer werkt lijkt me voor een leek als ik geen goed idee.

  Zou je me hiermee kunnen helpen? Dank is oneindig en groot :)

  • admin

   07/04/2013 at 11:26

   Uit mijn hoofd is Sm buscontroller niet de videokaart. Om het type videokaart te weten te komen kun je het beste je laptop modelnummer googlen. Kijk daarvoor onder de laptop. Ik hoor graag of het gelukt is.

 7. :(
  Ik heb alles gedaan wat moest, terug gezocht of het 32 of 64bit moest zijn. Videokaart teruggezocht, alles.
  Maar om de een of andere reden geeft hij telkens als ik het wilt downloaden (via http://www.downloadcenter.intel.com) aan het einde een melding dat ik niet aan de minimale vereisten voldoe. Maar wat ik dan nog mis, of wat alle vereisten zijn wordt niet vermeld..

 8. bij een NVIDIA gaat de instalatie automatisch

 9. Bedankt voor de hulp! Ruim 5 jaar later na het posten van dit bericht kwam deze hulp nog goed van pas!

 10. Paul v Grootveld

  04/04/2016 at 11:57

  helaas wat ik ook probeer ik krijg mijn videokaart niet geïnstalleerd want na het installeren krijg ik een blue screen ik wil mijn pc alleen maar ik veilige modus opstarten als ik dan het stuurprogramma van mijn videokaart AMD RADEON (TM)
  R9 390 Series uitschakel kan ik wel weer gewoon windows opstarten

 11. op mijn laptop Packard Bell met Windows XP staat er achter chiptype: N.V.T dus niet van toepassing .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Gax.nl Weblog

Theme by Anders NorénUp ↑