Mogelijk heb je al eens de term IP-adres gehoord. Maar wat is eigenlijk een IP-adres? Als je het antwoord op die vraag niet weet, ben je niet de enige – veel andere internetgebruikers weten het ook niet. Tegelijkertijd is het belangrijk om te begrijpen wat een IP-adres is, hoe het werkt en wat het over je onthult. Lees verder om alles te weten te komen over IP-adressen. Wil je gewoon graag zelf snel je IP-adres checken? Kijk dan eens bij watismijnip.nl:

Check hier zelf je IP adres via watismijnip.nl

Er zijn verschillende manieren om je openbare IP-adres te vinden, maar de eenvoudigste optie is om een ​​site zoals watismijnip.nl te bezoeken. Het enige wat je hoeft te doen is naar de site navigeren om je IP-adres te achterhalen. Je kunt deze site gebruiken met vrijwel elk aangesloten apparaat met een webbrowser, waaronder laptops, smartphones en tablets.

Wat is een IP-adres?

Het eerste dat je moet weten, is dat IP-adres staat voor “Internet Protocol-adres”. Alle computers en apparaten die met internet zijn verbonden, gebruiken het TCP / IP-protocol om gegevens via een netwerk te verzenden en ontvangen. In het TCP / IP-protocol krijgt elke computer een IP-adres toegewezen. Het IP-adres is een verschillende reeks cijfers die een computer of apparaat identificeert op internet of op een lokaal netwerk.
Het is belangrijk om te weten dat IP-adressen openbaar of privé kunnen zijn. Hieronder vind je de verschillen tussen de twee:

Openbaar IP-adres

Je internetprovider wijst je een openbaar of extern IP-adres toe op basis van de regio of het land waarin je je bevindt. Het publieke IP-adres kan statisch zijn, wat betekent dat het niet verandert, maar kan dynamisch zijn. Dit laatste betekent dat het periodiek verandert. Dynamische IP-adressen veranderen meestal wanneer je reist of verbinding maakt met een ander Wi-Fi-netwerk. Elke website die je bezoekt of een app die je gebruikt, kan je openbare IP-adres zien.

Privé IP-adres

Een privé-IP-adres verwijst naar het lokale of interne IP-adres van je apparaat. Je router wijst privé IP-adressen toe aan elk apparaat waarmee je verbinding maakt. Hierdoor kunnen je apparaten met elkaar communiceren op het lokale netwerk (LAN).

Elk IP-adres bestaat uit een reeks cijfers, maar er zijn verschillende soorten IP-adresformaten. De twee belangrijkste typen IP-adresformaten zijn IPv4 en IPv6.

Het IPv4-formaat bestaat uit een reeks van vier cijfers die gaan van 0 tot 255, met een punt tussen elk getal. Elk van de vier cijfers bevat één tot drie cijfers, zoals in het volgende: 66.171.248.170

Het IPv6-formaat bestaat uit acht groepen van vier cijfers die worden gescheiden door een dubbele punt, zoals in het volgende IP-adres: 2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Het IPv4-formaat kan 4,3 miljard IP-adressen ondersteunen, wat niet genoeg is om alle miljarden apparaten die op internet zijn aangesloten te dekken. Als gevolg hiervan is het IPv6-formaat gemaakt om ervoor te zorgen dat we nooit zonder IP-adressen komen te zitten.

Wat vertelt een IP-adres over jou?

Je openbare IP-adres kan jouw algemene locatie bekendmaken aan jouw internetprovider en andere partijen, met verschillende mate van nauwkeurigheid. Als iemand jouw IP-adres opzoekt, kunnen ze mogelijk je stad, dorp of regio ontdekken. Ze kunnen ook de naam en locatie van je internetprovider achterhalen. Als ze echter alleen je IP-adres hebben, is het onwaarschijnlijk dat ze je exacte locatie of je werkelijke thuisadres te weten komen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat IP-gegevens niet altijd zo nauwkeurig zijn. Soms onthullen ze een locatie die vele kilometers verwijderd is van je werkelijke locatie. Als je bovendien een VPN-service of een proxyserver gebruikt die je IP-adres wijzigt, kunnen je locatiegegevens drastisch veranderen. Met een VPN kun je jouw IP-adres wijzigen zodat je je (zogenaamd) in een andere staat, regio of zelfs in een ander land bevindt.

Waar wordt een IP-adres voor gebruikt?

In principe wordt een IP-adres gebruikt om een ​​computer of apparaat te identificeren dat met internet is verbonden. Het fungeert als een soort digitaal adres waarmee je apparaat verbinding kan maken met servers en andere apparaten om gegevens via internet te verzenden en ontvangen. Wanneer je een website-URL typt, stuurt jouw computer de aanvraag naar DNS-servers, die vervolgens de domeinnaam opzoeken en het bijbehorende IP-adres zoeken.

Als er geen overeenkomstig IP-adres is, kan je computer je niet naar de door jouw gevraagde website leiden. Kortom, het IP-adres is essentieel voor het online verzenden van je gegevens naar de juiste plaats. Als je geen IP-adres had, zou het onmogelijk zijn eenvoudige basistaken uit te voeren op internet, zoals het verzenden van e-mails, het uitvoeren van Google-zoekopdrachten of het bezoeken van websites.

Kan jouw IP-adres je in gevaar brengen?

Hoewel het IP-adres alleen je algemene locatie onthult, is het voor derden mogelijk om de online activiteiten te volgen die aan jouw openbare IP-adres zijn gekoppeld. Door dit te doen, kunnen ze veel informatie over je vinden. Je internetprovider kan jouw IP-adres bijvoorbeeld gebruiken om te achterhalen wat je online doet. Of een extern advertentiebedrijf kan jouw IP-adres traceren om de sites die je bezoekt te vinden en vervolgens bepaalde advertenties op jouw af te stemmen op basis van je Google-zoekopdrachten en online geschiedenis.

Bovendien kunnen cybercriminelen je openbare IP-adres onderscheppen en gebruiken om verbinding te maken met je apparaat. Zodra ze je IP-adres hebben, kunnen cybercriminelen verschillende schadelijke activiteiten uitvoeren. Hackers kunnen bijvoorbeeld illegale inhoud onder je IP-adres downloaden, zodat deze activiteit naar jouw wordt getraceerd in plaats van naar hen. Of ze kunnen je IP-adres gebruiken om uw netwerk te targeten en een cyberaanval te starten. Een veelvoorkomend type aanval is een DDoS-aanval (distributed denial-of-service), waarbij hackers je netwerk of server overspoelen met verzoeken en zo je internetverbinding afsluiten.

Hoe kan ik mijn IP-adres wijzigen?

Het is mogelijk om je openbare en privé-IP-adressen op verschillende manieren te wijzigen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende manieren.

Hoe een openbaar IP-adres te wijzigen

De meeste internetproviders wijzen een dynamisch IP-adres toe aan thuisgebruikers, in welk geval je dit kunt wijzigen door je router opnieuw te starten. Af en toe geeft een internetprovider een thuisgebruiker een statisch IP-adres. Als dit het geval is, moet je contact opnemen met jouw internetprovider om een ​​nieuw IP-adres aan te vragen.

Een veel veiligere optie voor het wijzigen van je IP-adres is om te investeren in een VPN-service. Wanneer je een VPN gebruikt, wordt het IP-adres van de externe server weergegeven in plaats van uw eigen IP-adres. Dit betekent dat uw echte IP-adres verborgen blijft.

Hoe een privé- of lokaal IP-adres te wijzigen

Je kunt meestal het privé-IP-adres van je apparaat wijzigen door de bijbehorende router opnieuw op te starten. Het is ook mogelijk om privé IP-adressen handmatig te wijzigen, hoewel het proces per apparaat varieert.

  • Router: Je kunt het IP-adres van jerouter wijzigen door je bij de router aan te melden als beheerder. Nadat je bent ingelogd, kun je een nieuw IP-adres invoeren.
  • Apple-apparaten: ga naar je app Instellingen en selecteer Wi-Fi. Tik op de “i” naast je netwerk en open de optie IP configureren. Kies Handmatig in de lijst met opties en wijzig het IP-adres handmatig.
  • Computer: er zijn een aantal manieren om het IP-adres van je computer te wijzigen. Je kunt jouw instellingen openen en de opdrachten ipconfig / release en ipconfig / renew invoeren. Je kunt ook het IP-adres wijzigen van je router met behulp van de stappen die door de fabrikant zijn verstrekt.

Aangeboden door
VpnGids.nl

Bekijk je exacte locatie

Check je locatie

Wij hebben je locatie gevonden!

Locatie
Adres

Klik hier voor meer informatie over ip adressen