Handleiding Persoonlijke informatie uit google verwijderen

Recent kreeg ik een E-mail via deze weblog met de vraag hoe iemand gevoelige / persoonlijke informatie uit google kon verwijderen. Ik gaf hem aan dat er verschillende manieren zijn om persoonlijke info uit de google zoekresultaten te krijgen. In dit artikel zal ik mijn tips geven en toelichten hoe je informatie uit Google verwijdert.

Ik wil graag aftrappen met de wijsheid: Voorkomen is beter dan genezen!

Wees dus voorzichtig met wat voor informatie je zelf op internet achterlaat en vul niet overal klakkeloos je persoonlijke informatie in!

Hoe informatie in google komt

Google zoekmachine is (erg kort door de bocht) een script dat het internet automatisch afspeurt en de content (pagina’s, afbeeldingen, video’s etc) registreert en centraal doorzoekbaar maakt. Hierbij verwijst google naar de originele website / server waar deze informatie op te vinden is.

Basaal gezien doet google dit door verwijzingen (links) op sites te volgen. Google gaat dus niet random gissen naar waar informatie te vinden zou kunnen zijn, maar volgt verwijzingen van pagina naar pagina om zo het internet af te struinen. Hier komen les 1 en 2 naar naar voren:

 • Les 1: Persoonlijke / gevoelige informatie verschijnt pas in google als deze ook daadwerkelijk ergens anders op internet vermeld staat.
 • Les 2: Informatie op internet verschijnt pas in google als er op de een of andere manier een verwijzing naar te vinden is op een andere pagina (of er een verzoek bij google is ingediend om een bepaalde pagina op te nemen)

Nu we dus snappen hoe informatie in google komt komen we uit bij de vraag hoe we het er weer uit krijgen.

Stappenplan om persoonlijke informatie uit google te verwijderen

Er zijn verschillende manieren om informatie uit google te verwijderen (ook wel ontgooglen genoemd). Welke manier het beste is hangt (sterk) af van je situatie. Per situatie zal ik een apart stappenplan geven.

Situatie 1: De informatie staat op je eigen website

Als de informatie op je eigen website staat is de simpelste oplossing uiteraard het simpelweg verwijderen van de informatie van je website en wachten tot google langskomt en ziet dat de informatie verwijderd is.
In sommige gevallen zul je de informatie wel online willen laten staan, maar wil je er niet via google op gevonden worden. Om te voorkomen dat de desbetreffende pagina / site in de google zoekresultaten komt zijn een aantal technieken beschikbaar. Hieronder in een handig tabelletje weergegeven.


Manier


Robots.txt


MetaRobots


Google Delete URL
Stopt Crawlen Ja Nee Nee
Stopt Index opname
Ja Ja Nee
Stopt opname specifieke link
Nee Ja Nee
Voordelen Simpel veel paginas tegelijk te blokkeren
Per pagina aan te geven
Hele url eruit en snelle manier

* De google delete Url is onderaan dit artikel te vinden bij het linkoverzicht.

Ik ga niet teveel uitbreiden over dit onderdeel, aangezien de meeste website-eigenaren ofwel weten hoe dit moet, ofwel google goed genoeg weten te gebruiken om erachter te komen hoe deze technieken werken.
Mocht je er toch niet uitkomen, dan kun je dat bij de reacties aangeven en zal ik dit onderdeel wat verder uitbreiden.

Situati 2: De informatie die je uit google wil staat op andermans website

In dit geval heeft bovenstaande informatie geen zin, aangezien je zelf de pagina niet kan bewerken.

De eerste stap:

De eerste stap die je nu moet ondernemen is het contacteren van de webmaster van de desbetreffende site.
Bijna altijd is er wel een contactpagina of email adres te vinden op de website.
Kijk hiervoor in de menus van de website of helemaal onderaan de website (in de zogenaamde) footer. Hier staan vaak links naar de contact pagina. Pagina’s genaamd Over … (About ..) of Wie zijn wij bevatten soms ook deze informatie.

Je stuurt dan een vriendelijk verzoek om uw gegevens van de website te halen. Zorg erbij dat je aangeeft waarom je dit wil en op welke pagina’s uw informatie te vinden is. De meeste webmasters zullen dan zonder al teveel tegengesputterd uw informatie verwijderen.

Kun je geen contactinformatie vinden dan kun je nog altijd nagaan op wiens naam de domeinnaam geregistreerd staat. Dit kun je voor .nl domeinnamen doen op de website van de SIDN (zie link onderaan dit artikel)
Voor andere extensies voldoet Whois.net

Als de webmaster de informatie verwijderd heeft is uw probleem opgelost. Eventueel kunt U hem naar dit artikel verwijzen voor meer informatie over snellere verwijdering van de verwjderde pagina uit de google resultaten.

De tweede stap:

Als U niet in contact met de website eigenaar heeft kunnen komen of de website eigenaar (webmaster) wil niet meewerken en U wilt ook geen juridische procedure starten dan kunt U een verzoek van verwijdering indienen bij google zelf. Hier zijn wel redelijk strenge eisen aan verbonden, maargoed die niet waagt..

Als je verzoek aan een van de volgende voorwaarden voldoet dan ben je vrij zeker van een positief verloop van uw verzoek:

 • Uw sofinummer staat op internet
 • Uw bankrekeningnummer of creditcardnummer staat op internet
 • Een afbeelding van uw geschreven handtekening staat op internet
 • Uw volledige naam of de naam van uw bedrijf wordt weergegeven op een site met inhoud voor volwassenen die de zoekresultaten van Google spamt

De informatie wordt volgens google binnen 5 werkdagen verwijderd, maar meestal gebeurd dit sneller (google heeft het niet zo op privacyclaims).

Onderaan dit artikel staat een link naar de pagina waar U uw verzoek kunt indienen.

De derde stap:

In het geval dat bovenstaande methodes geen positief resultaat hebben opgeleverd is er nog een minder ‘mooie’ oplossing. Ook al kan ik me voorstellen dat de pracht van de oplossing U op dit punt niet meer interesseert.

Deze stap kost meer tijd en zorgt er niet voor dat de informatie uit google verdwijnt, maar minder goed vindbaar wordt.

Dit gaat als volgt:
U zoekt eerst uit op welke zoektermen Uw informatie naar boven komt (bv na zoeken op uw naam of uw bedrijfsnaam eventueel in combinatie met bepaalde woorden).  Nu gaat U zoveel mogelijk paginas aanmaken en zorgen dat deze op deze woorden combinatie(s) hoog in de google resultaten naar voren komen.
Hierdoor zal de schadelijke pagina verdrongen worden uit de eerste resultaten van google en bijvoorbeeld pas op de 3de pagina verschijnen, een pagina waar erg weinig mensen nog kijken.

Zoals eerder gezegd is dit erg tijdsrovend, aangezien U om dit goed te doen, minimaal 30 paginas moet aanmaken en moet zorgen dat deze goed in google gaan ranken.

Bent U van plan deze tactiek toe te passen, zoek dan op google naar ‘gratis website maken’ of ‘gratis weblog maken’ en naar ‘zoekmachine optimalisatie’.

Let op: Ik ben niet bereid dit voor mensen te gaan doen, omdat dit veel teveel tijd kost. Even dat je het weet ;)

Links:

Google delete url:
https://www.google.com/webmasters/tools/removals?hl=en&action=create&type=ot&next=Next+%C2%BB

Sidn:
http://www.sidn.nl

Whois.Net:
http://www.whois.net/

Google’s tips:
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=156412

7 Comments

 1. beste google zouden jullie deze url kunnen verwijderen ik heb die mensen van carbidbus.nl al 5 x gemailt en hun zeggen dat het aan jullie ligt dat die site er nog op staat wat namelijk het probleem is is dat mijn telefoon nummer hier op staat en ik steeds gebeld word door mensen die carbid willen kopen ik heb geen carbid verkoop het ook niet en mijn telefoon nummer is waarschijnlijk van iemand geweest die dat wel deed maar ik ga niet weer een ander nummer aanvragen kost me alleen maar geld ik hoop dat jullie deze link kunnen verwijderen als je blieft ze hebben mijn nummer wel van hun nieuwe site af gehaald

  ik hoop dat jullie deze weg kunnen halen dan ben ik hoop ik van de gebel af

  vriendelijke groet iris zwart

 2. Geachte LS,
  Ik ben met mijn website http://www.crimpak.nl te vinden via google. Ik kom echter ook regelmatig voor op mijn eigen naam i.v.m. stukken die ik ooit schreef toen ik nog in dienst was bij een organisatie. Dit zijn persoonlijke documenten die ik ooit maakte als preventieadviseur. Juist die stukken op eigen naam zou ik uit google willen hebben zonder mijn huidge website geweld aan te doen. De stukken die ik schreef zijn sterk verouderd en worden door mij niet meer geupdate. Hoe kan ik er nu voor zorgen dat alleen mijn website op google blijft staan?
  Met vriendelijke dank voor uw advies
  A.v.Kempen

 3. Het makkelijkst is om de stukken gewoon van je site te verwijderen als ze toch verouderd zijn.
  Wil je ze toch behouden? google dan eens op ‘robot.txt’, door dit bestandje op je site te zetten kun je aangeven welke paginas google niet mag opnemen in zijn resultaten.
  Let wel goed op dat je dit goed doet, want voor je het weet maak je een foutje en zeg je zo tegen google dat hij geen enkele pagina meer mag opnemen in zijn resultaten

 4. Ik heb een wordpress blog gehad en heb hem verwijderd omdat ik nu een andere blog heb! Ik had alle artikelen eerst verwijderd voordat ik mijn blog verwijderde, en nu kun je gewoon alles nog in google vinden, en dat is onhandig want mijn blog heeft dezelfde naam alleen ben ik aangemeld bij wat anders! Heeft u tips?

 5. Mijn telefoon nummer staat onder een aantal sexsites vermeld, iemand bied daar zijn diensten aan onder mijn 06 nummer. Ik werd en word nog steeds gebeld door bepaalde mensen. Willen jullie dit nummer uit de google zoekmachine halen want mijn gezin wordt hier een beetje gek van. Iemand heeft schijnbaar wat tegen mij en vind dit grappig? Ik weet anders ook niet meer hoe ik het eraf moet krijgen, of kan ik hier ook juridische stappen tegen nemen?

 6. LS.,
  Ik heb op deze website informatie gewijzigd maar toch blijft de oude zoekterm nog op google staan. Hoe krijg ik dat weg?

  • admin

   23/11/2012 at 12:43

   Om welke zoekterm gaat het? Daarnaast komt Google elke zoveel tijd langs bij je site en zal daarna dus pas de wijziging in zijn eigen database kunnen doorvoeren. Dit kun je bespoedigen op een aantal manieren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Gax.nl Weblog

Theme by Anders NorénUp ↑