Google zoektaal in Firefox terug naar Nederlands

Al tijden stoor ik me aan het feit dat als je als firefox gebruiker een keer de zoekresultaten voor de Engelse Google.com variant bekijkt (door bijvoorbeeld naar www.google.nl te gaan en dan onderaan te klikken op  ´Google.com in English´) de google zoekfunctie (rechtboven in firefox) de Engelse taal als standaard taal aanneemt.
Nu zou je denken: “dan ga ik toch naar google.com en klik ik op ‘Go to Google Nederland”. Helaas blijft de Firefox google zoekbar je dan toch redirecten naar de Engelse zoekresultaten.

Ook het opgeven van een taal bij de voorkeuren lijkt niet (altijd) te werken…Na tijden gegoogled te hebben kwam ik erachter dat hier geen makkelijke oplossing voor te vinden is. Tijd om zelf op onderzoek uit te gaan…

De meeste resultaten op google gaven aan dat je een regel moest toevoegen aan de google.xml ZoekPlugin (searchplugin) van firefox. (C:\Program Files\Mozilla Firefox\searchplugins\)
Na een aantal varianten hiervan geprobeerd te hebben kwam ik erachter dat deze oplossing niet (meer) goed werkt.

Ik heb de cookies die google achterlaat eens nader bekeken.

De taal waarin de googlepagina zelf wordt weergegeven staat in de ‘PREF’ cookie van google achter het deel LD=
Pas je deze waarde, die op het moment dat bovengenoemd probleem zich voordoet ingesteld staat op ‘en’ (LD=en), naar ‘nl’ (LD=nl), dan krijg je vanaf dat moment weer de nederlandse resultaten als reactie op een zoekopdracht via de google zoekoptie van firefox.

Het makkelijkst is gewoon de google cookie genaamd PREF verwijderen.

Dit doe je op de volgende manier:

 1. Start je Firefox browser (zal wel gestart zijn als je dit artikel leest).
 2. Klik op ‘Extra’ (Bovenin Firefox)Ga naar ‘opties’
 3. Ga naar het tabblad ‘Privacy’
 4. Klik op de button ‘Cookies tonen’
 5. ‘Typ in het zoekvlak ‘google.com’ in.
 6. Selecteer de cookie met cookienaam ‘PREF’
 7. klik op de button ‘Cookie verwijderen’

Mocht je om een of andere reden je PREF cookie niet willen verwijderen, dan nodig ik je uit deze reden in de comments achter te laten ;) en kun je de cookie aanpassen met de ‘Add N Edit Cookies’-plugin (link) de PREF cookie aanpassen.

8 Comments

 1. Dank je! Dit heeft mijn ergernis helemaal opgelost! Ik had al het vermoeden dat dit verschijnsel was veroorzaakt doordat ik naar google.com was geweest, maar deze blog gaf me het antwoord dat ik zocht.

 2. Hartelijk dank!

 3. Heel erg bedankt! Ik stoorde me hier an weken aan, maar kon nergens een aanknoping vinden. Nu wel en ik ga je pagina bookmarken.

 4. Dank voor deze tip! Deelde jouw ergernis volledig en ben dus blij dat het hiermee is opgelost.

 5. bedankt!

  stoorde me er al heel lang aan, maar is nu gelukkig verleden tijd. Kan weer zoeken in het Nederlands.

 6. Thnx, super tip! Werd al helemaal gek van;)

 7. En ik ben ook geholpen! Bedankt voor de tip…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Gax.nl Weblog

Theme by Anders NorénUp ↑