Google Analytics Blokkeren.

Steeds meer websitebeheerders laten google analytics, het gratis statistieken programma van google, de activiteit op hun websites monitoren. Google Analytics is gratis en geeft de webmaster erg veel uitgebreide informatie over de bezoekers op zijn website.

Wil jij om een of andere reden niet in deze metingen voorkomen. Ben je bijvoorbeeld een van de vele complotdenkers die denken dat google al je privacy wil wegnemen, of wil je niet dat je eigen bezoeken aan je website(s) je statistieken vertroebelen, er zijn een aantal manieren waardoor je niet gemeten zal worden door Google Analytics. Ik zal de in mijn ogen meest betrouwbare manier toelichten.

Blokkeer google Analytics via het Windows hosts File:
Windows Hosts file is een is bestand binnen het windows systeem waarin informatie staat opgeslagen over de vindplaats van een computer binnen een netwerk (Internet is ook te zien als één groot netwerk).

In deze hosts file kun je hostnamen aan een ip-adres koppelen.

Websitebeheerders die gebruik maken van Google Analytics moeten een stukje code aan hun webpagine toevoegen. Door dit stukje code download de bezoeker van de website automatisch een bestandje van de Google servers (urchin.js). Dit bestandje stuurt informatie over het doen en laten van de bezoeker op de desbetreffende website naar google terug.

Het idee is nu dat je via de hosts file op je computer er voor zorgt dat je dit bestandje (urchin.js) niet automatisch downloadt van de google servers. Hierdoor kan google ook geen informatie teruggestuurd krijgen over je doen en laten op de website.

Hoe gaat dit in zijn werk:
1. Allereerst dien je je hosts file te lokaliseren.
1a Windows NT/2000/XP/2003/Vista/7: %SystemRoot%\system32\drivers\etc\
1b Windows 95/98/Me: %WinDir%\
1c Linux, BSD , en andere Unix besturingssystemen: /etc/hosts
1d Mac OS X: /private/etc/hosts
1e Mac OS 9: System map

2.  Open dit bestand met een teksteditor. Voor Windows kan dit gewoon met kladblok (notepad). Vista gebruikers
moeten wellicht een het kladblok als administrator openen. (ga naar: “%SystemRoot%\system32\” en klik dan
met je “rechtermuisknop op notepad.exe” en kies “uitvoeren als administrator”
)

3. voeg de volgende regel onderaan de hosts file toe:

# [Google analytics blokkeren]
127.0.0.1 www.google-analytics.com
127.0.0.1 ssl.google-analytics.com

4. sla de hosts file op en herstart je browser

7 Comments

 1. allereerst wordt er via analytics helemaal geen privacy gegevens (persoonsgegevens) opgeslagen of verstuurd. en ten tweede kan je je eigen bezoek makkelijk uit je statistieken filteren.
  gr

 2. hoe kan je je naam makkelijk verwijderen van google ik sie alleen maar rot site waar dat staat veel te ingewikkeld

 3. admin

  22/05/2009 at 16:01

  @Onno: Het gaat ook niet om persoonsgegevens, maar om het feit dat google inmiddels, van vele mensen, uit verschillende bronnen, info krijgen en deze gecombineerd veel over de gebruiker kunnen vertellen.

  @PSSSS: Ik zal hier binnenkort een artikel aan besteden als aanvulling op dit artikel.

 4. Ik zoek mijn site via Google Benjaminwonderenbestaan site benjamin.starttop.nl Ik kan wel naar mijn site gaan via inlogen bij starttop.nl maar verder via google niet en vind het erg jammer veel mensen hebben mij al aangesproken hiervoor dat ze mij niet kunnen vinden via google. Ik hoop dat jullie hier iets aan kunnen doen?. Of wat kan ik er aan doen?.

  Groetjes Benjamin.

 5. Ik heb reeds een andere site genomen en alles overgezet en over geschreven wat een werk en sta onder een andere site naam nu wel op google. Ja, Benjamin Wonderen Bestaan!. Ik ben nu erg tevreden met de nieuwe site. Groetjes Benjamin!

 6. Ik merk dat mijn internet snelheid er zwaar onder te leiden heeft. Als het traag gaat staat linksonder dat Google analytics aan het laden is, dat zou ik graag blokkeren. Wellicht is het mijn eigen analytics maar ik heb deze niet aangezet of zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2024 Gax.nl Weblog

Theme by Anders NorénUp ↑