Weegschaal goud en inktBijna iedereen heeft tegenwoordig een printer. Als je deze vaak gebruikt kom je er al snel achter dat de aanschaf van nieuwe cartridges ontzettend duur is. Je zou bijna denken dat inkt duurder is dan goud. Een cartridge is een inktpatroon dat de inkt vasthoudt en op papier drukt. Maar waarom zijn die cartridges zo duur, zijn er dan geen goedkopere alternatieven? In dit artikel lees je alles over cartridges en hoe je veel geld kan besparen op printerinkt.

Waarom is printerinkt zo duur?

Printerinkt is zo duur vanwege de marketingstrategie van printerfabrikanten. Op een gegeven moment werden printers zo goedkoop dat de producenten er nauwelijks geld mee verdienden. Hierdoor werden zij gedwongen om over te stappen naar een nieuw verdienmodel. Dit nieuwe verdienmodel staat bekend als de Gillette techniek, omdat Gillette hier groot mee is geworden. Gillette gaf vroeger hun scheermeshoudertjes bijna gratis weg, alleen de nieuwe mesjes voor het houdertje waren ontzettend duur. Deze marketing strategie wordt nu dus ook gebruikt in de printerindustrie.

Gillette techniekDe printers zelf zijn relatief goedkoop, maar de cartridges ontzettend duur. Soms betaal je meer voor een cartridge dan voor een geheel nieuwe printer. Na verloop van tijd kwamen er concurrenten op de markt die probeerden huismerk cartridges te verkopen voor merkprinters. Dit gaat natuurlijk ten koste van de winst van printerfabrikanten, dus zij moeten voorkomen dat huismerk cartridges in hun apparaat kunnen om hun monopoly te behouden op de inktmarkt.

En dit is precies wat ze de afgelopen decennia aan het doen zijn! Daarom is de inkt zo duur, simpelweg omdat HP, EPSON, Canon en Brother een monopoly hebben op de inktmarkt en dus absurde prijzen kunnen vragen. Maar hoe krijgen de printerfabrikanten het voor elkaar om veel inkt te verkopen en concurrenten van de markt te weren? Daar gebruiken ze allerlei lucratieve trucjes voor.

Trucjes van de printerfabrikanten

De trucs van de fabrikanten zijn te verdelen in twee categorieën. Trucjes waarmee ze ze jou meer inkt laten kopen, en trucjes waarmee ze concurrenten van de markt weren.

Trucjes om jou veel inkt te laten kopen

Het eerste trucje waarmee ze jou meer inkt laten kopen is het afhankelijk maken van alle cartridges tezamen. Je zou namelijk verwachten dat je gewoon zwart-wit kan printen als de kleurencartridge leeg is. Niks is minder waar, want veel printers weigeren ook nog maar iets te printen zodra er een cartridge leeg is. Het maakt niet uit of dit de zwarte of de kleureninkt is. Vooral Brother, HP en Canon schijnen deze truc te gebruiken. Sterker nog Brother mengt gele inkt door de zwarte inkt. Als je deze twee vermengt valt de gele inkt niet op, maar gaat deze wel sneller leeg zodat je weer nieuwe moet kopen.

De tweede truc van fabrikanten is het te vroeg melden van een lege cartridge. Vaak geven cartridges veel te vroeg aan dat ze leeg zijn. Vaak kun je dan nog tientallen pagina’s extra printen met deze cartridge. Toch geven de cartridges dan aan dat ze leeg zijn en dat je deze niet meer kunt gebruiken om kwaliteit te behouden van de afgedrukte pagina’s. Dit is natuurlijk gewoon een truc om jou sneller nieuwe inkt te laten kopen.

Maar er zijn nog veel meer trucjes. Fabrikanten doen ons namelijk geloven dat we bijna elke keer, dat we onze printers opstarten, eerst de reinigingsfunctie moeten doorlopen. In werkelijkheid hoeft dit slechts zelden gedaan te worden. Enkel wanneer de printer vreemde vegen vertoont bij het printen is reinigen verstandig. Bij het reinigen wordt relatief veel inkt verbruikt. Zo zijn er gevallen bekend waarbij meer inkt wordt verbruikt bij het reinigen van een printer, dan dat er daadwerkelijk wordt afgedrukt op papier. En dit reinigen is gewoon periodiek ingesteld, dus dit is niet afhankelijk van het aantal keer dat je de printer gebruikt.

Maar dit reinigen brengt ons bij nog een truc die de printerfabrikanten gebruiken. Want waar blijft de inkt die wordt gebruikt voor het reinigen van de printer? Die wordt in een soort sponsjes opgevangen onderin de printer. Wanneer deze sponsjes vol zitten geeft de printer een waarschuwing en kun je niet verder printen totdat deze sponsjes geleegd zijn. Dit is vaak een erg lastig karwei en als je dit wil laten doen kost het al gauw meer dan de nieuwprijs van een printer. Daarom wordt je vaak gedwongen een nieuwe printer te kopen als deze inktreservoirtjes vol zitten. (Nog een reden voor de fabrikanten om de printer vaak de laten reinigen.)

Trucjes om concurrenten van de markt te weren

Maar trucjes om meer inkt te kopen zouden niks opleveren als je ook goedkope inkt van concurrenten zou kunnen kopen. Daarom is het natuurlijk erg belangrijk voor de printerfabrikanten om te zorgen dat cartridges van de concurrent niet in hun printers kunnen. Ook hier gebruiken ze verschillende trucs voor.

Het eerste trucje dat printerfabrikanten ontdekte was het gebruik van unieke cartridge vormen. Elk merk en/of model printer heeft weer een unieke cartridgehouder vorm. Hierdoor kun je niet zomaar alle cartridges gebruiken. Dit was de eerste en meest effectieve manier om een monopoly op de inktcartridge markt te krijgen.

Cartridge met slimme chipTen tweede gebruiken de producenten namelijk slimme chips in hun printers en cartridges. Deze communiceren met elkaar. Zo heeft de printer meteen door of het gaat om een authentieke cartridge of een van de concurrent. Vaak weigert de printer cartridges van de concurrenten simpel met de boodschap: “printer herkent cartridge niet” of “Incompatible cartridge”.

De derde truc van fabrikanten heeft ook betrekking op deze slimme chip. Deze chips zorgen er namelijk voor dat je cartridges niet kunt bijvullen. Deze chips registreren namelijk hoe vaak jij geprint hebt met de betreffende cartridge. Als dit, volgens de fabrikanten, te vaak is dan blijft de cartridge alsnog een melding geven van een lege cartridge. Hierdoor kun je de gebruikte cartridge niet bijvullen met goedkopere inkt.

Tips om geld te besparen op printerinkt

Vaak geven cartridges al veel te vroeg een melding dat ze leeg zijn. Je kunt ze dan nog gerust een tijd gebruiken totdat je echt merkbaar verschil ziet in de afdrukkwaliteit. De eerste tip is dus: gebruik de cartridges nog wat langer, ook als ze al een melding geven. Sommige printers meten echter het inktniveau, hierdoor blijft de printer een melding geven waardoor je niet kunt printen. Soms kun je deze meting voor de gek houden door ondoorzichtige tape op de cartridge te plaatsen.

Uit verschillende bronnen komt naar voren dat huismerk cartridges net zo goed werken als gewone merk cartridges. Mocht jouw printer dus geschikt zijn voor huismerkcartridges dan raden we je aan deze goedkopere merken te gebruiken. Deze gaan vaak ook nog langer mee.

Zoals eerder vermeld is het vaak niet mogelijk om een cartridge bij te vullen omdat deze is voorzien van een chip, deze probeert het bijvullen van de cartridge tegen te houden. Gelukkig kun je deze chip voor de gek houden door eerst een aantal keer een volle cartridge in de printer te stoppen. Dan onthoudt de printer niet dat je ook een lege cartridge had. Als je deze lege cartridge dan weer in de printer stopt ziet de chip deze cartridge weer als vol.

Waar vind ik goedkope cartridges voor mijn printer?

Er zijn nog veel printers die niet voorzien zijn van slimme chips. In deze printers kunnen dus nog altijd huismerk-cartridges zonder chip. Maar waar kun je die goedkopere cartridges dan vinden? Deze kun je vinden op de volgende websites:


123inkt.nl123inkt.nl

Dit is de meest bekende online-inktaanbidder in Nederland. Ze beschikken over een groot assortiment en ze geven duidelijk aan welke huismerk cartridges zijn voorzien van chips en welke niet. Bovendien hebben ze de snelste levering van allemaal.

Bezoek 123inkt.nl


Alleeninkt.nlAlleeninkt.nl

Dit is de goedkoopste online inkt aanbieder van Nederland. Ze beschikken over veel huismerk cartridges en bieden vaak cartridge pakketten aan met extra korting. Verder heeft Alleeninkt.nl snelle levering.

Bezoek Alleeninkt.nl


Inktwereld.nl

Dit is een iets kleinere speler op de inkt markt.  Toch moet je deze site zeker even meenemen in je vergelijking want soms hebben ze erg goedkope aanbiedingen. De huismerk cartridges van Inktwereld hebben alleen geen slimme chip.

Bezoek Inktwereld.nl


Opus.nl

Opus is een winkel voor al jouw kantoorartikelen, waaronder dus ook printerinkt. Ze beschikken over een groot assortiment aan huismerk cartridges. Bovendien zijn alle cartridges voorzien van een slimme chip.

Bezoek Opus.nl


PrintAbout

PrintAbout levert snel en ze doen aan gratis verzending voor hun huismerk producten. Ze zijn wel iets duurder dan de andere inkt aanbieders. Tot slot geven ze een levenslange garantie op hun huismerk cartridges.

Bezoek PrintAbout


SnelToner

SnelToner adverteert met zijn snelle levering en goede klantenservice. Bovendien zijn de verzendkosten laag. SnelToner beschikt over een groot assortiment huismerk cartridges. Helaas geven ze niet duidelijk aan welke cartridges een chip hebben.

Bezoek SnelToner