Excel tip: één celverwijzing laten veranderen bij het kopieren van een formule

Kwam net een probleem tegen bij het werken in excel: Ik had een formule gemaakt waarbij 2 verschillende cellen werden benoemd. Bij het kopieren van de formule wilde ik dat één celverwijzing gelijk bleef en een andere wisselde per cel. Hieronder leg ik uit hoe dat moet.

Ik zal mijn probleem als voorbeeld nemen. Ik wilde het aantal dagen tussen twee datums (data I know, maar anders lezen jullie “data” anders) berekenen. Ik had een rij met datums , rij A. en een constante datum (cel A184).
De formule voor het aantal dagen tussen datum A184  en A1 is DATUM(A184;A1), deze liet ik weergeven in cel B1.

Wanneer ik de formule van B1 naar B2 kopieerde, wilde ik dat de formule DATUM(A184;A2) zou worden, maar het werd DATUM(A185;A2). Ik moest A185 dus vastzetten.

Een celnummer vastzetten doe je met het $ teken. Een rij zet je vast door het dollarteken voor het rijnummer te zetten en een kolom zet je vast door een dollarteken voor de kolom-letter te zetten.

De formule in B1 werd voor mij dus:  DATUM(A$184;A1) aangezien de A sowieso niet veranderde maar het rijnummertje wel.

Excuus voor de spreektaal en mogelijke typfout, maar ik wilde dit even snel met jullie delen voor ik verder ga met mijn excelsheet..

2 Comments

  1. Top bedankt!

  2. Henk van Gog

    17/03/2019 at 13:05

    Hier zocht ik naar, prima oplossing en bedankt voor het delen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2023 Gax.nl Weblog

Theme by Anders NorénUp ↑