Excel: Rijen en kolommen automatisch passend laten maken

excel

Een excel sheet kan redelijk onoverzichtelijk worden naarmate er meer data van wisselend formaat in komt te staan. Het is dan handig om kolommen en / of rijen in excel automatisch het juiste formaat te laten kiezen. Hieronder leg ik uit hoe dat moet.Om in excel een kolom automatisch de juiste breedte aan te laten nemen moet je op de kolom-seperator, het streepje tussen de letters bovenaan de kolom dubbelklikken. Om meerdere kolommen automatisch de juiste breedte aan te laten nemen moet je eerst meerdere kolommen selecteren en dan op een streepje tussen de kolommen in dubbel klikken.

Om een rij in excel automatisch de juiste hoogte  aan te laten nemen moet je op het streepje tussen de rij-nummering van de rijen klikken. Om meerdere rijen automatisch de juiste hoogte aan te laten nemen moet je de rijen eerst selecteren en dan op een streepje tussen de rij-nummer dubbel klikken.

Gelukt? of juist niet? Laat het in een reactie onderaan dit artikel weten! succes

3 Comments

 1. Hallo,

  Ik wil graag weten hoe ik er achter kom op welke cel de meeste informatie in zit. Wanneer ik dubbelklik op de kolom separator, maakt hij de cellen veel breder dan op het oog nodig is. Ik vermoed dat ik dus ergens een cel heb staan waar onnodige spaties o.i.d. in staan. Is er een mogelijkheid om er achter te komen op welke cel de breedte zich baseert?

  • Justin

   23/04/2017 at 19:52

   Om dit te doen kun je het beste een ‘helper kolom’ aanmaken waarin je het aantal tekens laat zetten die een bepaalde cel bevat.
   De formule die je in bv cel B1 moet zetten om het aantal karakters in cel A1 weer te geven is
   “=LEN(A1)” in het Engels of “=LENGTE(A1)” in de Nederlandse Excel.
   Vervolgens kopieer je de formule (ctrl + c), selecteer je de gehele kolom B en Plak je de formule (ctrl+v).
   Als je dit goed gedaan hebt staat in heel kolom B het aantal karakters van de bijbehorende cel in kolom A.
   Vervolgens selecteer je kolom A en B volledig en sorteer je deze kolommen op basis van de waarde in kolom B.
   Nu staat Cel A met de langste tekens-waarde bovenaan (of onderaan).
   (zie ook https://gax.nl/excel-waarde-rij-verwijderen-als-deze-in-andere-kolom-voorkomt/) waar ik dezelfde techniek uitleg, maar dan met een andere formule.

 2. Geert Hoorens

  16/01/2018 at 17:20

  Dank u voor de snelle en eenvoudig toepasbare tip. Werkt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2022 Gax.nl Weblog

Theme by Anders NorénUp ↑