We leven in een tijd waarin we ten alle tijden toegang tot zoveel mogelijk informatie verlangen. Hieronder vallen ook onze eigen documenten (tekst documenten, foto’s video’s, muziek en meer. Daarom zijn diensten die je “in de cloud laten werken” zoals Dropbox zo populair.

Dropbox geef je de mogelijkheid om gratis (met betaalde upgrade opties) je bestanden overal waar internet toegang is beschikbaar te maken. Hierdoor hoef je niet meer constant jezelf te mailen met je bestanden (met de bekende maximale grootte beperkingen van je email provider) en automatische backups zullen meer dan eens goud waard blijken.

Dropbox is a simpele dienst, maar er zijn verschillende manieren om meer uit deze simpele dienst te halen dan je tevoren had verwacht.

1. “Favorite” bestanden voor offline beschikbaarheid

Als je afbeeldingen of documenten favoriet maakt met de dropbox app kun je deze bestanden later bekijken, zelf als geen internet verbinding hebt.

2. Dropbox als standaard documenten map gebruiken

Om tijd (en schijfruimte) te besparen kun je bestanden direct op je dropbox opslaan vanaf je computer. Hiervoor is een simpele opdracht in de MAC terminal nodig voor OSx of een kleine instelling verandering bij Windows. Voor OSx open je de Terminal (in Utilities) en typ je cd Dropbox. vervolgens druk je op enter en dan typ je ln -s ~/Documents /Documents. Nogmaals op enter drukken en je bent klaar. Voor Nederlands-talige OSx is de naam van je documenten map waarschijnlijk anders. In Windows, moet je met de rechter muisknop klikken op de Mijn documenten map, vervolgens eigenschappen kiezen locaties en kikken op verplaatsen. Dan selecteer je de dropbox map.

3. Email bestanden naar Dropbox als bijlagen

Als je geen toegang tot dropbox hebt kan het toch handig zijn om bestanden te kunnen uploaden naar je drobox account. ALs je een account aanmaakt bij SendToDropbox.com, kun je bestanden emailen naar een specifiek email adres. de docuementen zullen automatisch terecht komen in de Bijlage / Attachments map in Dropbox.

4. Gratis meer dropbox opslagruimte

Een gratis account van dropbox geeft je 2GB ruimte. Voor extra ruimte moet je doorgaans betalen (maandelijks). Dropbox biedt 500MB onbeperkt geldig extra schijfruimte voor ieder persoon die zich via jou aanmeldt (voor een gratis of betaald account), je krijgt ook 250MB extra voor het afwerken van de de “Getting Started” checklist en 125MB voor het verbinden van social media. Referrals kunnen je tot 32GB extra ruimte opleveren. Als je nog geen account hebt krijg je bij aanmelding via megadownloads.nl direct 500MB extra opslagruimte.

5. Upload Files naar je Dropbox via een URL

URL Droplet stelt je in staat bestanden via een URL direct naar je Dropbox map te uploaden. Het enige dat je hoeft te doen is de link van een bestand dat op internet staat  (bv een PDF document) in het droplet formulier invullen.

6. Torrents op afstand alvast laten downloaden

Als je weg bent van je PC en je wilt een torent bestand alvast aan het downloaden zetten voor als je thuis bent, dan kan dit met dropbox. Je moet dan instellen dat je torrent downloader (bv uTorrent fo BitTorrent) automatisch torrent/bestanden uit je dropbox map laadt.

7. Maintain Two Dropbox Accounts (Advanced)

Dit is een iets geavanceerdere truuk ( voor Mac OS gebruikerss). Veel mensen gebruiker 2 of meer dropbox accounts, bijvoorbeeld voor werk en prive. Dit kan vervelend zijn. Als je met het ene account bezig bent, kun je niet bij het anderen dropbox account.  Een oplossing het het gebruiken van een alternatieve home directory in de command line en een andere dropbox map creeeren met een ander icoon,opgeslagen in een afzonderlijk deel op je computer. Je kunt wisselen tussen beide door de kleur van het icoon te veranderen. Meer informatie hierover op de Dropbox Wiki.

8. Back Up je Website naar dropbox

Je kunt dropbox gebruiken om je website(s) automatisch te backuppen.  Dit kan met een service als Backup Box of met een  WordPress plugin, een backup is nooit weg!

9. Eigen website hosten met Dropbox

Met DropPages of Pancake.io, Kun je kleine en simpele websites creeeren die vervolgens gehost worden op je dropbox account