Gax.nl Weblog | Vanalles en nog wat…

mei/09

26

Geluid van uw computer herstellen

Ik merk dat mensen érg vaak met het volgende probleem rondlopen:
“Het geluid van mijn computer doet het niet (meer)”.

Dit is uiteraard een zéér vervelend probleem, maar vaak is het geluidsprobleem makkelijk op te lossen.
Hieronder zal ik een aantal mogelijke en simpele oplossingen geven voor dit probleem.

Ik zal een stappenplan geven, waardoor je ook weet waar je moet beginnen met het aanpakken van dit probleem.

0. Voor we beginnen:
Voor we beginnen willen we er zeker van zijn dat je niet de domme (ja domme ja) fout maakt door je geluid in je computer uit gezet te hebben of op heel laag volume te hebben staan. Dit doe je door rechtsonderin te zoeken naar een luidspreker tekentje en er met je linkermuis één keer op te klikken. Sleep nu het balkje helemaal omhoog.
Kun je het luidsprekertekentje niet vinden? Geen nood, ga gewoon verder met dit stappenplan.

1. Hardware Nalopen:

 1. In het geval van een PC zul je vrijwel altijd te maken hebben met een externe speakerset.  Deze kunnen in sommige gevallen in het beeldscherm gebouwd zitten. Je dient nu eerst na te lopen of de speakers op de stroom aangesloten zitten en aan staan. Meestal brand er daneen groen lampje oid (let op: niet altijd). Laptops hebben bijna altijd de speakers ingebouwd zitten. In het geval van een laptop hoef je hier dus ook niet op te letten.
 2. Nu dien, nog steeds alleen in het geval van externe speakers, je te kijken of de speakers aangesloten zijn op de computer. Meestal gaat het om een groen kabeltje. Dit kabeltje moet in de geluidskaart van je computer worden gestopt. Meestal heeft je geluidskaart meerdere aansluitingen waar het audio-kabeltje op past. In de meeste gevallen moet het kabeltje in de groene audio ingang achterin je computer worden gestopt.
 3. Een goede manier om je speakers te testen is door ze aan te sluiten op een walkman, mp3-speler of Ipod (een ipod is ook een mp3 speler, maar zo zien veel mensen het niet, vandaar ;) ). Als je nu muziek afspeelt op je muziekspeler dan moet er geluid uit de speakers komen. Is dit niet het geval en heb je bovenstaande stappen doorgelopen (uiteraard moet je het audiokabeltje niet in de computer, maar in je mp3-speler stoppen) en hoor je geen muziek, weet je zeker dat de boxen aanstaan, ga dan op zoek naar een volumeknop op je speakers.

Software:

 • Zijn er hardwarematig geen problemen te vinden, dan moeten we het probleem in de software van je computer gaan zoeken (drivers). Eerst gaan we kijken of je computer je geluidskaart überhaupt herkent en of de geluidskaart geïnstalleerd is. Is de geluidskaart niet geïnstalleerd, dan gaan we deze installeren.
 1. Ga naar start
 2. rechtermuisklik op deze computer
 3. klik op beheren
 4. ga naar apparaatbeheer (in het linkermenu)
 5. Kijk nu of bij het kopje met een naam, iets in de trant van: Besturing voor geluid video en spelletjes je geluidskaart staat of dat er oranje uitroeptekens of oranje vraagtekens ergens in de lijst bij apparaatbeheer staan.
 6. Als je geluidskaart erbij staat, dan is deze geïnstalleerd. Je kunt deze dan eventueel deinstalleren en verder gaan met het stappenplan, ook al is de kans niet heel groot dat het opnieuw installeren van je geluidskaart het probleem oplost (de kans is zeker wel aanwezig).
  Als er sprake is van oranje vraagtekens of uitroeptekens moet je deze eerst ‘wegwerken’. Dit doe je door met je rechtermuis erop te klikken en dan de eerste optie te kiezen. Als je een cd bij je PC hebt gekregen, dan kun je deze het beste in je computer stoppen. Deze zal in de meeste gevallen de juiste drivers bevatten.
 7. Lukt het niet om je geluidskaart alsnog geinstalleerd te krijgen en dus te laten verschijnen bij het eerdergenoemde onderdeel: Besturing voor geluid video en spelletjes in het apparaatbeheer, dan moeten we op zoek gaan naar welke drivers te nodig hebt.

UITVINDEN WELKE DRIVERS JE NODIG HEBT:

 • De makkelijkste manier om uit te vinden welke drivers je nodig hebt voor je geluidskaart is met het programma Everest Home.
 1. Download het programma van deze website (laatste gratis versie).
 2. Installeer Everest Home en start het programma op.
 3. Ga naar het kopje multimdia en dan PCI / PnP Audio. Hier staat in de meeste gevallen de naam van je geluidskaart (chip).
 4. Zoek op google naar de naam van je geluidskaartchip die je net gevonden hebt met daarachter het woord driver en download en installeer de driver.
 5. Mocht je geen driver kunnen vinden, dan voldoet de Realtek AC97 Audio Driver in zéér veel gevallen ook.

Mocht je om de een of andere reden de uitzonderlijke duidelijke beschrijving hierboven niet snappen:

de eerder genoemde Realtek AC97 Audio Driver zal in veel gevallen de oplossing zijn.
Uiteraard is gebruik van deze handleiding op eigen risico, ook al zal er in de meeste gevallen weinig mis kunnen gaan.

let op: Deze handleiding zal in de meeste gevallen je helpen het geluid van je computer weer te laten werken. Uiteraard kunnen er andere problemen met je computer zijn zoals een kapotte geluidskaart, een niet goed aangesloten geluidskaart of een ander probleem.

Mocht je nog vragen of een aanvulling hebben of gewoon iets gerelateerds te melden hebben, dan kun je dat hieronder doen!

Be Sociable, Share!

74 comments

 • jahallo · 03/11/2012 om 17:16

  weet je wat het is, als k naar deze computer ga dan staat er geen eens ‘beheren’daar gaat het al miss.

  Beantwoorden

  • Jaleesa · 19/02/2013 om 01:26

   Precies bij deze computer staat er geen ‘beheren’ dus verder kom ik niet. Het is verder een duidelijke uitleg maar heb er jammer genoeg niks aan!

   Beantwoorden

   • Admin comment by admin · 21/02/2013 om 21:54

    Is je windows versie in het Nederlands? Anders kan het er in een andere taal staan.
    Daarnaast moet je beheerrechten hebben in windows. Zo niet log dan in via je admin account of laat de persoon die de computer geinstalleerd heeft inloggen onder zijn account en het stappenplan uitvoeren.

    Beantwoorden

 • ayman · 24/11/2012 om 18:50

  ik heb die chip niet gevonden

  Beantwoorden

 • Sandra · 02/03/2013 om 20:53

  Bij mij ging het allemaal tot ik bij ‘carambis driver updater’ een activatie code moest ingeven. Die heb ik dus niet.

  Beantwoorden

 • wesley · 14/03/2013 om 16:04

  bij mij staat er dus niet meer geluid, video en spelletjes omdat ik die verwijderd heb en opnieuw wou instaleren hoe moet ik dat dan doe ??

  Beantwoorden

 • mariska · 06/04/2013 om 17:07

  Je kunt ook gewoon je pc op de dag terug zetten toen het geluid nog goed was. Doet hij het dan niet dan weet je in ieder geval dat het niets met je software vandoen heeft :)

  Beantwoorden

 • joel · 26/06/2013 om 16:09

  toen realtiek aan het installeren was ging hij opeens opnieuw opstarten ik weet niet wat ik moet doen help me aub

  Beantwoorden

 • kimo · 15/08/2013 om 11:40

  ik krijg geen geluid

  Beantwoorden

 • Teije · 16/08/2013 om 17:10

  ik heb alle stappen uitgevoerd, helaas zonder resultaat. nu was ik dus van plan om realtek te downloaden, maar terwijl hij daarmee bezig was kreeg ik: Rtkvac.sys niet gevonden!. en daan sluit de download zich af, hoe nu verder?
  mvg,
  Teije

  Beantwoorden

 • irene · 13/09/2013 om 20:07

  hallo
  als ik mn oortjes in de computerkast prik dan doet mn geluid het wel maar zonder oortjes krijg ik geen geluid uit mn scherm weet je misschien de rede hiervan alvast bedankt
  gr irene

  Beantwoorden

 • stefaan · 08/02/2014 om 12:36

  Onder de noemer “besturing geluid en spelletjes” staan er geen uitroeptekens; er wordt aangegeven dat alles perfect werkt? Ik kan via Everest Home geen naam van mijn geluidskaart vinden? Deze geluidskaart zit in een laptop. Zou ze stuk zijn of kan ik nog iets anders proberen?

  Bedankt. Stefaan

  Beantwoorden

1 2

Leave a Reply

<<

>>

Theme Design by devolux.nh2.me